Kupte tramvajenky chudým poslancům, vyzývá lidi Kasl

Praha - Výhody poslanců a senátorů jsou již dlouhou dobu trnem v oku české veřejnosti. Naposledy se na přetřes dostalo užívání městské hromadné dopravy zdarma. Do čela protestů proti tomuto zvýhodnění se postavilo občanské sdružení Milujeme naše poslance, které odstartovalo kampaň, během níž si mohou lidé adoptovat svého poslance a měsíčně mu může posílat 560 korun na tramvajenku.

Úzkým spolupracovníkem sdružení je bývalý pražský primátor Jan Kasl. „Bohužel nezabral žádný jiný argument než tato recese a veřejně deklarovaná podpora poslancům, která by je mohla donutit k tomu, aby ten jeden paragraf, jednu řádku v zákoně, škrtli,“ uvedl příčinu vzniku iniciativy Kasl v Dobrém ránu. „Někteří poslanci budou i v akci, například David Rath je nyní k mání s 50% slevou, zbytek peněz doplatí občanské sdružení,“ dodal Kasl perličku.

Naopak senátor Jaroslav Kubera (ODS) nepovažuje dotovanou dopravu poslanců za problém finanční, ale spíše za systémový. „V zemi, kde je bilion státních dluhů, to není podstatná položka,“ vysvětluje Kubera a dodává: „Prosadil jsem v senátu návrh zákona, který tuto výhodu rušil, ale bohužel v Poslanecké sněmovně neprošel.“

Pokusy o rušení výhod a zmrazování platů jsou už v parlamentu evergreenem. Většinou se však zákonodárci nemohou dohodnout, ať už jde o rozsah nebo výběr výhod, kterých by se měli vzdát, nebo se na to prostě „zapomene“, jako při zmražení poslaneckých platů v roce 2005.