Podle Vojtěcha Filipa bude zvolen prezidentem Václav Klaus

Praha -  Občanští demokraté se dopoledne sešli v Poslanecké sněmovně s představiteli komunistů. Jednali o páteční druhé volbě, ale na jejím způsobu, stejně jako na kandidátech na prezidentský post, se neshodli. Podle Filipa má kandidát ODS Václav Klaus ale zajištěn potřebný počet hlasů pro zvolení v obou typech hlasování. Nominace Bobošíkové k jeho silné podpoře ale nijak nepřispěla.

Filip se domnívá, že ve zvolení Václava Klause prezidentem podpoří občanské demokraty svými hlasy lidovci. Z nich pro Klause hlasovala většina už v první volbě.

K jeho zvolení by došlo podle Filipa, i kdyby komunisté nenominovali do boje o Hrad dalšího kandidáta. Navržení Bobošíkové podle KSČM rozvržení hlasů nijak nerozkolísal.

Jednání s komunisty o kandidátech není podle Topolánka v této době ani účelné, ani možné, jak řekl po dnešní společné schůzce obou stran. Prohlásil, že zatímco ODS nadále trvá na tajné volbě, KSČM preferuje volbu veřejnou.

„Potvrzuji, že nemáme společná stanoviska na způsob volby, ale jedno společné stanovisko máme. Neměli bychom opakovat procedurální přehlídku zmařeného času, která byla minulý pátek,“ prohlásil po skončení schůzky předseda komunistů Vojtěch Filip.

Dohodu o proceduře volby chtějí ODS i KSČM najít na dnešní společné schůzce předsedů stran se šéfem sněmovny Miloslavem Vlčkem.