Ve Španělském sále zákonodárci zahájili druhou volbu prezidenta republiky

Praha - Poslanci a senátoři se dnes sešli ve Španělském sále Pražského hradu a v 10:05 zahájili společnou schůzi, při níž by se podobně jako před týdnem měli pokusit zvolit budoucího prezidenta republiky. Stále však není jasné, jak se obě komory dohodnou na způsobu volby. Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček navrhl tajnou volbu prezidenta republiky. Pokud by se na tom sněmovna a Senát neshodly, poslanci a senátoři by tak stejně jako před týdnem příštího prezidenta opět volili veřejně, tedy zdvižením ruky.

O přízeň zákonodárců se v nynějších volbách znovu uchází prezident Václav Klaus, který by chtěl být zvolen i na druhé funkční období. Na rozdíl od minulé volby, kdy proti němu kandidoval jen ekonom Jan Švejnar, dnes se o přízeň zákonodárců bude ucházet i europoslankyně Jana Bobošíková, kterou navrhli komunisté.

Účast zákonodárců na společné schůzi je 199 poslanců, pro nevolnost se nedostavila poslankyně Olga Zubová (SZ), z 81 senátorů nikdo nechybí. Ve Španělském sále zasedli také všichni tři kandidáti na prezidenta republiky.

Volební komise sněmovny a Senátu ještě před začátkem jednání ověřila, že všichni tři kandidáti splňují zákonem stanovené podmínky pro zvolení hlavou státu. Musí jim být více než 40 let, musí být českými občany a prezidentský úřad nesměli zastávat více než jednou. Třiačtyřicetiletá Bobošíková, pětapadesátiletý Švejnar a samozřejmě i šestašedesátiletý Klaus těmto podmínkám vyhověli.

O způsobu hlasování, tedy, zda bude volba tajná, nebo veřejná, ale poslanci a senátoři teprve rozhodnou. V názorech na formu vybírání prezidenta se politické subjekty rozcházejí, nicméně na rozdíl od minulé volby, kdy Senát prosazoval tajnou volbu a sněmovna veřejnou, tentokrát společná volební komise Poslanecké sněmovny a Senátu deklarovala, že je připravena na tajnou i veřejnou volbu hlavy státu..

Vydáno pod