Hasiči jsou podle Čechů důvěryhodní, armáda ale čím dál méně

Praha - Hasiče považuje za nejdůvěryhodnější 94 procent Čechů bez ohledu na věk, vzdělání a politické sympatie. Největší důvěře mezi ostatními bezpečnostními institucemi, na které se dotazovala agentura STEM, se u české veřejnosti těší armáda. Předmětem výzkumu byla důvěra i v další domácí a mezinárodní instituce: státní i městskou policii, Severoatlantickou alianci a Interpol. Dotazovanými byli občané České republiky starší osmnácti let.

Armádě důvěřuje 57 procent občanů. Sympatie si získala postupně během 90. let a od roku 2000 si i přes občasné výkyvy udržuje přízeň dvou třetin lidí. Oproti předchozím výzkumům, z nichž poslední proběhl v srpnu tohoto roku, má důvěra v armádu spíše klesající tendenci. Svůj podíl na poklesu má nejspíše i aféra spojená s černými fondy na generálním štábu armády.

Důvěru v městskou policii má stále více Čechů

Také Policii ČR důvěřovalo od roku 2000 více méně stejné procento občanů. V roce 2004 sice došlo k poklesu, od podzimu loňského roku ovšem příznivci policistů přibývají. Podle posledního průzkumu jí důvěřuje 47 procent obyvatel. Městské policii o čtyři procenta méně. Od podzimu 2007, kdy byla zařazena do výzkumu STEM, její obliba vzrůstá.

Sympatizanti pravice více důvěřují

STEM se dotazoval i na postoj občanů k zahraničním bezpečnostním institucím. Interpol se těší důvěře 78 procent lidí. Pravdou ale je, že běžně se Čech do styku s touto institucí nedostane, takže posuzovat její činnost může spíše jen zprostředkovaně. Severoatlantická aliance už občanům tak vzdálená není. Nakloněno je jí 55 procent lidí, zejména pravicově orientovaných.

Ideologickými a politickými postoji lidí je ovlivňována důvěra i v ostatní bezpečnostní instituce, s výjimkou městské policie a hasičů. Obecně jim více důvěřují sympatizanti ODS.

Výzkum agentury STEM z 29. 1. – 7. 2. 2008
Zdroj: ČT24/STEM