Za opilost a opakované jízdy bez řidičáku přišel muž o auto

Kralupy - Karel Oplt jezdí už dvacet let autem do práce, i když si zatím nestihl udělat řidičský průkaz. Během jeho motoristické kariéry ho policie přistihla už desetkrát a v polovině případu mu navíc naměřila alkohol v krvi. Nicméně až teď byl tento pětačtyřicetiletý řidič z Kralup odsouzen.

Ve vězení by měl Oplt zatím strávit osm měsíců, i když ne všechny jeho prohřešky prošli soudem. Tuto sobotu krátce před půlnocí jej policisté nachytali opilého zatím. Díky tomu ho čeká nejen další soudní přelíčení, ale policisté mu také zabavili jeho auto.

Karel Oplt vysvětluje své přečiny se svou vlastní logikou: „Já jsem člověk, který se rád někdy napije, a kdybych si řidičák udělal, tak by mě chytili a při první příležitosti mi ho vzali." Opilého ho policisté nachytali už pětkrát. V květnu minulého roku měl při kontrole v krvi téměř 1,3 promile alkoholu, v červnu s 1,78 promilemi dokonce srazil cyklistu. Za opakovaný trestný čin ho dnes policejní eskorta po zkráceném soudním řízení odvezla do pankrácké věznice.
 
Řidiči, kteří stejně jako Karel Oplt jezdí opakovaně bez řidičského průkazu nebo s alkoholem v krvi, mohou podle nových zákonů nově přijít o auto. Mělnická policie začala se zabavováním vozidel jako první v republice a od listopadu jich zajistila téměř 20.
 
Podle vedoucíhi obvodního oddělení mělnické policie Tomáše Lercha je toto opatření možná tvrdé, zato účinné: „Ubylo trestných činů u těchto osob, protože tyto osoby prostě nemají prostředek, kterým by tuto trestnou činnost páchali."

Vydáno pod