Koalice příští týden projedná lidovecký návrh na změnu poplatků za novorozence

Praha - Poslanecký klub KDU-ČSL předložil návrh na přehodnocení poplatků, které nyní musí platit matky a novorozenci v porodnici. Nejprve ho ale bude posuzovat koalice. Podle starší domluvy koaličních politiků se ale má dopad poplatků vyhodnotit až po půl roce. Takovou dobu místopředsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová čekat nechce. Ostatní koaliční strany nyní o poplatcích jednat nechtějí. Podle Jiřího Čunka by se návrh mohl projednat už příští týden.

Nejhlasitějším kritikem poplatků je lidovec Ludvík Hovorka. Kvůli svým výhradám jako jediný koaliční poslanec loni v létě vládní reformu financí nepodpořil. Lidovci ovšem nejsou ve svých názorech jednotní. Ministr financí Miroslav Kalousek je zásadně proti návrhu. Peníze, které stát rodinám s dětmi vyplácí, jsou podle něj výrazně vyšší než poplatky, které se musí za pobyt v porodnici uhradit. ODS i zelení navíc trvají na tom, že nový systém by měl běžet alespoň půl roku.

Ministerstvo se podle mluvčího Tomáše Cikrta diskusi o úpravě poplatků ve vztahu k malým dětem nebrání. „Musí se dát pozor, aby to nebyl jen důvod otevřít zákon a nechat opozici prostor zrušit to celé,“ upozornil Cikrt. Jakýkoli návrh na zrušení poplatků musí podle něj provázet kompenzace. Pokud by se netýkal jen porodnic, ale všech dětí, musel by se pediatrům nějak kompenzovat výpadek příjmů.

Pokud to bude nutné, je ministr zdravotnictví Tomáš Julínek připraven zvážit změny v poplatcích v rámci budoucího projednávání nového zákona o veřejném zdravotním pojištění. Spor o poplatky vedou politici na několika frontách. Ústavní soud řeší stížnost na reformu financí a ve sněmovně je sociálnědemokratický návrh, kterým chce ČSSD veškeré poplatky zrušit.