Soud rozpustil podnikatelskou stranu a pozastavil činnost DEU ČR

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) dnes na návrh vlády rozpustil Stranu podnikatelů, živnostníků a rolníků ČR a pozastavil činnost Demokratické unii České republiky (DEU ČR). V obou případech byly důvodem nedostatky ve výročních finančních zprávách. Návrhy směřující proti Evropské straně důstojného stáří a Iniciativě pražských občanů soud naopak zamítl. Obě strany stihly nedostatky, které vedly k návrhu na pozastavení činnosti, včas napravit.

Strana podnikatelů, živnostníků a rolníků působila v Česku od roku 1992.
Tři roky po založení měla 6000 členů. Jejím předsedou býval podnikatel
Rudolf Baránek, jenž v 90. letech proslul mimo jiné tím, že zakázal Romům vstup do svého hotelu Terezka v Břeclavi. Významnějších úspěchů ani
zastoupení v parlamentu strana nedosáhla.
 
Demokratickou unii ČR založili v roce 2004 nespokojení členové Unie
svobody-DEU. Chtěli se vrátit k ideám původní Demokratické unie, která v 90. letech mívala až tříprocentní podporu voličů a později byla součástí čtyřkoalice. Před volbami v roce 2002 se ale spojila s Unií svobody.
 
Evropská strana důstojného stáří působila především v Ústeckém kraji. V
krajských volbách v roce 2004 získala 2,6 procenta hlasů, v komunálních
volbách v Ústí nad Labem dosáhla o dva roky později dvouprocentního zisku.
 
Všechny registrované strany a hnutí musí podle zákona každoročně předkládat sněmovně finanční zprávy. Pokud je strana nedodá nebo je předloží v nepořádku, může ministerstvo vnitra požádat vládu, aby Nejvyššímu správnímu soudu navrhla pozastavení činnosti.
 
Na verdikt Nejvyššího správního soudu ohledně rozpuštění nebo pozastavení činnosti čeká ještě pět politických stran. 27. února se bude projednávat návrh směřující proti republikánům Miroslava Sládka. V poslední době soudci pozastavili činnost například stranám Naděje a Rovnost šancí.