Kvůli stavbě tunelu Blanka se budou kácet stromy na Letné

Praha - Ekologickým aktivistům se podařilo v Letenských sadech zachránit část stromů, které chtěli stavitelé tunelu Blanka vykácet. Stavba městského okruhu se tím ovšem komplikuje. Stromy totiž stojí v místech, kudy má vést náhradní silnice, která na dva roky odkloní dopravu z ulice Milady Horákové.

Kvůli silnici, která má dočasně vést kolem staveniště tunelu Blanka v Praze na Letné, se mělo původně vykácet šestnáct stromů. Aktivistům se podařilo přesvědčit úřady, aby kácení omezily a radnice Prahy 7 nakonec rozhodla, že stromy se pokácejí jenom čtyři.

Ani to není pro ekologické aktivisty dostatečné vítězství a trvají na tom, aby dočasná cesta vůbec nezasahovala do sadů. „Původní dohoda byla taková, že dočasná doprava povede po ulici Milady Horákové,“ odvolává se na předešlá jednání zastupitel městské části Praha 7 Ondřej Mirovský (SZ).

Jenže takové řešení není možné, aspoň podle pražského radního pro dopravu Radovana Šteinera (ODS): „Vybírali jsme z několika variant a vybrali jsme tu nejohleduplnější. Pokud by taková náhradní komunikace nebyla vystavěna, nastal by dopravní kolaps na Praze 6 a 7.“

Hlavní město Praha, které je investorem okruhu, se proti rozhodnutí odboru životního prostředí Prahy 7, kterým se omezuje kácení, možná odvolá. Přímo v trase objízdné silnice má totiž zůstat stát minimálně jeden strom a to by mohlo velmi zkomplikovat provoz na dočasné silnici.

Ředitel odboru ochrany životního prostředí Jan Winkler (ODS) si ovšem myslí, že vzrostlé stromy by se měly zachránit a upozorňuje na to, že pro provozovatele, který se rozhodl investovat do výstavby městského okruhu 23 miliard korun, by nemusel být takový problém investovat statisíce na jejich záchranu.

Odbor ochrany životního prostředí pražského magistrátu bude jako odvolací orgán zřejmě posuzovat obě možné varianty, aby stavba městského okruhu mohla pokračovat. Náhradní silnice by motoristům měla začít sloužit v polovině letošního roku.