Řidič, který utekl od zraněné u havárie, odmítl u soudu vypovídat

Kladno - Muž s pověstí nenapravitelného řidiče, který je od května ve vězení, dnes opět stanul před kladenským soudem. Obžaloba Marku Cvernovi tentokrát klade za vinu to, že na konci března havaroval u Knovíze na Kladensku a od nehody i zraněné spolujezdkyně utekl. Obžalovaný při dnešním líčení využil svého práva nevypovídat.

Nepodmíněný trest deset měsíců si vysloužil za maření úředního rozhodnutí, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a za podílnictví. Nyní je sedmadvacetiletý muž obžalován z ublížení na zdraví, řízení bez řidičského průkazu, neposkytnutí pomoci a maření výkonu úředního rozhodnutí. Za to mu hrozí až pět let vězení.

Svědci, řidiči z místa nehody, potvrdili, že z automobilu vypadla zraněná žena a řidič utekl. Nikdo ze tří svědků však přímo za prchajícího řidiče obžalovaného neoznačil.

Z dalších svědků se dva nedostavili kvůli údajné účasti na pohřbu, jeden se omluvil, tři zaslali potvrzení o pracovní neschopnosti a dvěma se nepodařilo doručit předvolání.

Policie dopadla obžalovaného po útěku od nehody až po týdnu. Zraněná mladá žena je podle lékařské zprávy dodnes částečně ochrnutá a trpí psychickými problémy.

Soudce Roman Lada kvůli opětovnému předvolání svědků a zpracovatelů znaleckých posudků odročil líčení na 15. ledna 2008.

Podobný případ řešil kladenský soud v polovině roku, když odsoudil na tři roky dvaadvacetiletého Davida Skalkoše, shodou okolností příbuzného Cverny. Později mu zvýšil trest na 41 měsíců kvůli tomu, že Skalkoš porušil dvouletou podmínku za předchozí majetkovou trestnou činnost.

Nehoda, kvůli které je Skalkoš ve vězení, se stala v lednu v kladenské Vítězné ulici. Auto, jež řídil, srazilo dívku, která společně s kamarádkou přecházela silnici po přechodu pro chodce. Sražená zemřela, druhá dívka vyvázla bez zranění. Řidič, který cestoval společně s družkou a jejich malým dítětem, z místa nehody ujel.

Skalkoš několik hodin po nehodě odletěl do Británie. Český státní zástupce vydal 29. prosince souhlas s jeho zadržením a do pátrání se zapojila britská policie. Mladík se dobrovolně vrátil 2. ledna, policie ho zatkla přímo na ruzyňském letišti.