Případ vystěhovaných Romů bude řešit ostravský soud

Ostrava - Několik Romů, kteří byli v říjnu 2006 vystěhováni do polorozpadlých domů ve třech obcích na Jesenicku, podalo žalobu na město Vsetín. Případem se tak bude zabývat Krajský soud v Ostravě. Romové chtějí žalobou dokázat, že byla porušena jejich lidská práva. Jednání by mohlo být nařízeno do 30 dnů. Nejedná se přitom o jediný spor, který Romové z Jesenicka se vsetínskou radnicí vedou.

Na Jesenicko do Staré Červené Vody, Vidnavy a Vlčic byly vystěhovány tři romské rodiny, s nimiž měla vsetínská radnice problémy při placení nájemného v pavlačovém domě v centru města. Vsetínská radnice jim proto přes realitní kancelář zakoupila staré domy, které mají městu 20 let splácet.

„Žalobu na ochranu osobnosti na město Vsetín jsme již obdrželi. Zástupce žalobců byl nyní vyzván, aby doložil souhlas opatrovnického soudu kvůli nezletilým, kteří jsou účastníci tohoto řízení,“ řekla mluvčí krajského soudu Sabina Mudříková. V žalobě jsou popsány všechny okolnosti vystěhování. Romy bude u soudu zastupovat právnička.

Nejedná se přitom o jediný spor, který Romové z Jesenicka se vsetínskou radnicí vedou. Již v listopadu roku 2006 podali na vedení vsetínské radnice také trestní oznámení. Tehdejšího starostu a senátora Jiřího Čunka a jeho spolupracovníky v něm vinili z pěti trestných činů. Šlo o útisk, zneužití pravomocí veřejného činitele, vydírání, omezování osobní svobody a podvod.

Romové tvrdili, že kupní smlouvy na rozpadlé nemovitosti podepsali pod nátlakem. Vsetínská radnice to již dříve odmítla. „Policie toto trestní oznámení odložila. Rodiny proti tomu podaly stížnost. Policie se případem znovu zabývá, čekáme, jak to dopadne,“ doplnil Václav Zástěra, který vystěhovaným Romům v severním cípu Olomouckého kraje pomáhá.

Podobným způsobem se ocitly v Olomouckém kraji také romské rodiny na Prostějovsku, v Čechách pod Kosířem a v Dřevnovicích. Právě v Čechách pod Kosířem má i nadále velké problémy rodina Tulejových, na jejichž dům byl před časem nařízen demoliční výměr. Situace je tam zamotaná i kvůli současnému protiprávnímu stavu, kdy Tulejovi nejsou oprávněni dům obývat. Většina vystěhovaných rodin stále usiluje o návrat do svého původního domova.

Případ vystěhovaných Romů zaměstnal policii, státní zástupce, ale i ombudsmana Otakara Motejla. Zatímco podle policistů bývalý starosta Vsetína Čunek neporušil vystěhováním zákon, podle Motejla radnice pochybila a porušila práva Romů na respektování rodinného a soukromého života. Senátoři z výboru pro lidská práva jeho loňské stanovisko podpořili.