Česko si připomnělo výročí vzniku státu

Praha - Při příležitosti 89. výročí vzniku samostatného Československa udělil v neděli večer prezident Václav Klaus při slavnostním ceremoniálu více než dvě desítky státních vyznamenání. Ocenil zásluhy o budování demokratické společnosti, výsledky práce, obranu vlasti, hrdinství nebo výjimečné skutky.

Mezi vyznamenanými jsou například bojovník proti totalitě plukovník Jiří Formánek, fyzioterapeut Pavel Kolář, houslista Václav Hudeček nebo publicista Vladimír Bystrov. Ceny převzali také dva členové útvaru rychlého nasazení za záchranu lidského života během mise v Afghanistánu.

V zahajovacím projevu ocenil Václav Klaus přátelské vztahy Česka se sousedními státy. Přesto si podle svých slov uvědomuje spory kvůli jaderné energetice s Rakouskem a kvůli poválečnému vyrovnání s Německem. Kritizoval také Evropskou unii, i když připustil, že je pro Česko přirozeným zázemím.

Klaus zmínil i vztahy se Spojenými státy a případné umístění radaru na českém území. Je podle něho v českém zájmu usilovat o česko-americké spojenectví a dávat mu konkrétní náplň.

Státní svátek slavili lidé na mnoha místech země. Na Hradčanském náměstí v Praze složili dopoledne slavnostní přísahu noví vojáci. Na vznik československého státu vzpomínali veteráni, ale i pravicoví extremisté. Ti výročí již tradičně využili pro pořádání demonstrací. Sešli se v Praze a Ostravě. Jejich akce se obešly bez větších policejních zásahů.

Prezident také zahájil vzpomínkové akce v Lánech, kde položil kytici k hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Klaus a ministryně obrany Vlasta Parkanová rovněž uctili památku československých legionářů u jejich pomníku na náměstí Pod Emauzy.

Nejvyšší představitelé státu a armády, včetně předsedů obou komor parlamentu, pak na Hradčanském náměstí přihlíželi slavnostní přísaze, kterou složilo více než 200 nových vojáků. Klaus jim ve svém projevu připomněl tradici československých legionářů, bojovníků proti nacistické okupaci i českých vojáků, kteří se v posledních letech úspěšně podílí na zahraničních misích.

V Pantheonu Národního muzea uctili výročí zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu, armády, Československé obce legionářské, politici a představitelé nevládních organizací.

Netradičně oslavilo svátek několik set lidí na Řípu. Ekumenická rada církví tam pořádala první ročník neformální akce s názvem Modlitba za domov, která měla poukázat především na dobročinnost a ekologii.

V metropoli i na dalších místech využili lidé svátečního dne také k návštěvě institucí a památek, které měly Den otevřených dveří.