Počet vozidel na zemní plyn se během roku zdvojnásobil

Praha - Počet vozidel jezdících na stlačený zemní plyn (CNG) se během uplynulých 12 měsíců v Česku téměř zdvojnásobil na nynějších zhruba 1000. Novinářům to dnes řekl generální sekretář České plynárenské unie (ČPU) Josef Kastl. Ještě masivnějšímu rozšíření brání nedostatek veřejných plnících stanic, kterých je nyní v celé zemi jen 18.

Z celkového počtu je přibližně 750 osobních a dodávkových vozů, dále 213 autobusů v městské hromadné i meziměstské linkové dopravě, osm nákladních vozidel, čtyři svozová vozidla odpadu, 14 vysokozdvižných vozidel a dvě rolby. Pro srovnání: V sousedním Německu jezdí na CNG zhruba 55.000 vozidel; mají k dispozici zhruba 800 plnících stanic.
   
Pro letošek očekávají plynaři obdobně rychlý nárůst jako v předchozím období. Plynárenské společnosti se totiž rozhodly obměnit část svého vozového parku a nyní čekají na dodávky od automobilek. V Česku je podle průzkumu ČPU nejčastějším autem na zemní plyn Fiat Multipla. Vozy na CNG dodávají vedle italského výrobce také další automobilky, například Opel, Citroen, Renault a Volkswagen.
   
Experti považují zemní plyn za ekologičtější palivo než klasické pohonné hmoty. Auta s pohonem na zemní plyn podle nich produkují výrazně méně oxidů dusíku a oxidu uhelnatého; emise jemných prachových částic a oxidů síry jsou téměř nulové.
   
Vozidla na CNG tak mohou podle odborníků přispět ke zlepšení ovzduší ve velkých městech s velkou koncentrací dopravy. „Tendence rozumných managementů měst je více využívat plynná paliva, například ve veřejné dopravě,“ řekl člen nezávislé energetické komise Petr Moos.
   
Ve světě nyní jezdí na CNG zhruba 7,5 milionu vozidel. Nejvíce jich je v Argentině, Brazílii a Pákistánu; z evropských zemí pak v Itálii, na Ukrajině a v Německu.

Vydáno pod