Česká lípa se zbaví problémového dopravce

Česká Lípa - Lidé v České Lípě budou využívat až do konce března MHD zdarma. Původní dopravce, firma Vett, v loňském roce z finančních důvodů dvakrát vůbec nevyjela a letos úplně zkrachovala. V současnosti zajišťuje městskou dopravu semilská ČSAD. A než začnou platit nové jízdní řády, nebudou cestující potřebovat jízdenky.

Firma Vett měla obnovit vozový park, ale svým závazkům nedostála. Krom toho měla radnice velké výhrady k cenám jízdného: „Společnost Vett jezdila za nejvyšší ceny minimálně ve střední Evropě, které dosahovali až 104 korun za kilometr, když běžná cena je mezi 30 až 40 korunami," vysvětluje situaci člen představenstva ČSAD Semily Jiří Vařil.
 
Navzdory vysokým cenám se Vett v současné době topí v takových finančních problémech, že nezvládá své povinnosti vůči městu Česká Lípa, a tak se radnice rozhodla získat nového dopravce ČSAD Semily. Ta se snaží zkrachovalou firmu odkoupit, to se mu ale nedaří. „Společnost Vett má závazky, které nejsou zavedeny v účetnictví, což je v rozporu se zákonem,“ vysvětluje problém v dalších jednáních Vařil.
 
Českolipská radnice vyměnila dopravce včas a ta se krach Vettu cestujících nijak nedotkne. „Pro obyvatel České Lípy se nic zásadního měnit nebude, naopak bonus je, že v březnu budou jezdit zadarmo,“ ujišťuje o bezproblémovosti provozu MHD starostka České Lípy Hana Moudrá (ODS).
 
ČSAD Semily bude pro město zajišťovat dvakrát tak větší síť linek než předchozí provozovatel. Přesto radnice ušetří 15 milionů korun oproti původní dohodě s touto firmou.