Krejčíř je i nadále stíhán jako uprchlý

Praha - Česká justice může dál stíhat podnikatele Radovana Krejčíře jako uprchlého. Na základě stížnosti státního zástupce rozhodl Pražský vrchní soud, podle kterého se Krejčíř vyhýbá trestnímu řízení v České republice. Pražský vrchní soud tak nedal za pravdu obhájcům Radovana Krejčíře ani nižší instanci, podle kterých se podnikatel žijící v Jihoafrické republice před českými úřady nijak neskrývá.

„Ve čtvrtek jsme obdrželi rozhodnutí vrchního soudu, který bez výhrad potvrdil náš právní názor o tom, že je plně v souladu se zákonem, že obžalovaný Krejčíř je stíhán jako uprchlý. Podle soudu je dostatečně podloženo, že pobytem v cizině se Krejčíř vyhýbá trestnímu řízení na našem území v úmyslu nepodrobit se jurisdikci ČR,“ uvedla mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.

Policisté a státní zástupci teď mají podle deníku Právo šanci svou práci urychlit a některé kauzy dotáhnout k soudnímu verdiktu. Na šancích Česka, které usiluje o Krejčířovo vydání, se ale nic nemění.

Radovan Krejčíř, který je stíhaný za majetkové a násilné trestné činy, se v Jihoafrické republice nachází od dubna loňského roku. Tam na falešný pas přicestoval ze Seychel, kde má občanství. Soud v jihoafrickém Johannesburgu na začátku února rozhodl, že Krejčíře nevydá k trestnímu stíhání do Česka.