Republiková rada Strany zelených jednala o radaru a krajských volbách

Praha - Hlavní témata dnešního zasedání republikové rady Strany zelených bylo vnitrostranické referendum k výstavbě radaru a příprava na krajské volby. Republiková rada se naopak nezabývala neúčastí své poslankyně Olgy Zubové na prezidentské volbě 15. února. Zubová na jednání nedorazila a je ze zdravotních důvodů dlouhodobě omluvena.

Olga Zubová při důležitém hlasování na Hradě chyběla a její nepřítomnost změnila poměr sil tak, že byl zvolen Václav Klaus. To, že se omluvila pouze textovou zprávou, podle předsedy Bursíka poškodilo stranu. Naopak místopředsedkyně Kuchtová se Zubové zastává. 

Nejožehavějším projednávaným tématem je pro zelené výstavba amerického radaru v Brdech. Ti, kteří sedí ve vládě, plán spíše hájí. Naopak někteří členové širšího vedení, například místopředseda republikové rady Matěj Stropnický, s radarem nesouhlasí.

Místopředsedkyně strany Dana Kuchtová v dnešních Otázkách Václava Moravce potvrdila záměr vedení uspořádat interní referendum, aby zjistili, jaký názor má na radar členská základna. Referendum však neodpovídá zcela stanovám strany, takže pravděpodobně proběhne průzkum formou ankety.

Širší vedení Strany zelených se na jednání postavilo proti privatizaci fakultních nemocnic. Výhrady má také proti tomu, že u lékaře platí poplatky i děti a senioři. Zdravotní experti strany i poslanecký klub zelených se podle dnešního usnesení republikové rady mají nyní vyhodnocením poplatků zabývat. Příští týden proto budou znovu jednat s
ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS).

Olga Zubová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod