Čunkův návrat do vlády je na dohled

Praha - Jiří Čunek se domnívá, že jeho návrat na post místopředsedy vlády je na dohled. Přesný termín sice nezveřejnil, ale je možné, že by k tomu mohlo dojít během příštího týdne, jakmile se premiér Topolánek vrátí z dovolené. Uvedl to v dnešních Otázkách Václava Moravce s tím, že již zeleným dostatečně vysvětlil své majetkové poměry.

V rozhovoru pro Českou televizi Topolánek minulý týden řekl, že s Čunkovým návratem do vlády problém nemá. Pokud budou chtít lidovci svého předsedu ve vládě, budou jej mít. Ti už v týdnu potvrdili své dřívější usnesení, že s návratem jejich předsedy do vlády není potřeba dále otálet.

Topolánek rozhodnutím riskuje nejen pokles obliby své vlády u veřejnosti, která s Čunkovým návratem většinou nesouhlasí, ale také možné konflikty uvnitř vlastní strany i v rámci koalice. Místopředseda ODS Pavel Bém vnímá Topolánkův krok jako politickou chybu, i když to respektuje jako premiérovo suverénní rozhodnutí. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach si naopak mne ruce: „Určitě to prospěje preferencím opozičních stran. Na druhé straně to ublíží vládě, což by nám až tak vadit nemuselo.“

Největším kritikem Čunkova opětovného příchodu na post místopředsedy vlády je Strana zelených. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který zelené reprezentuje, nepovažuje ani po osobním setkání s Čunkem jeho důkazy za dostatečné, a je proto možné, že z vlády odejde. Nyní se však podrobuje operaci srdce, a tak se nemůže k aktuálnímu dění vyjádřit.

Čunek je přesvědčený, že Schwarzenberg dělá svým vyhraněným postojem politickou chybu. Pustil se prý do roviny trestněprávní, ekonomické, a ta již byla podle něj vyvrácena policií a skončeným vyšetřováním. Spíše si myslí, že se chce Schwarzenberg srovnat se svým výrokem a s veřejným míněním. Názor zelených je však opačný - žádné dostatečné vysvětlení nepřišlo. Navíc jim stále vadí i Čunkův přístup k Romům. Dokonce o něm tvrdí, že řešení, která vůči Romům použil ve Vsetíně, chce prosadit i na vládní úrovni.

Opozici více než Čunkův návrat vadí, že od loňského listopadu, kdy Čunek kvůli znovuotevření svého případu rezignoval, není obsazené křeslo ministra pro místní rozvoj. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha je tak ohrožený chod ministerstva, a tím i evropské peníze a dotace na české projekty. Čunek v Otázkách přiznal, že tato situaci je opravdu nestandardní, ale že nebude trvat dlouho. Je možné, že tím znovu nepřímo naznačil svůj brzký návrat.