Zelení počkají se stranickým referendem o radaru na summit NATO

Praha - Strana zelených bude nejspíše pořádat vnitrostranické referendum o výstavbě amerického protiraketového radaru v Česku. Jeho případné konání je ale naplánováno až po dubnovém summitu NATO v Bukurešti, který se má otázce protiraketové obrany věnovat. Republiková rada zelených dnes schválila pravidla pro vypsání referenda a pověřila předsednictvo strany, aby formulovalo příslušné otázky. Širší vedení zelených se ale dohodlo na tom, že s referendem počká na rozhodnutí NATO.

„Summit se koná 2. až 4. dubna. V dvoutýdenním odstupu po tomto summitu bude vyhlášeno referendum,“ uvedl místopředseda zelených a ministr školství Ondřej Liška. Odpůrci radaru ve Straně zelených, například místopředseda republikové rady Matěj Stropnický, se na dnešním jednání neúspěšně snažili prosadit, aby zelení provedli průzkum stranického mínění už nyní.

Podle Lišky ale republiková rada zvolila správný postup. „Je to rok a půl poté, co o tomto tématu diskutujeme, rok a půl po oficiální nabídce Spojených států. Budeme mít výstup z NATO a budeme vědět, jak se k tomu staví Evropská unie,“ řekl. Sám ale prý nedává velké šance tomu, že by výsledek summitu NATO mohl změnit skeptický postoj zelených k radaru.

O záměru postavit v Česku radar bude příští týden jednat premiér Mirek Topolánek (ODS) v USA. Původně se spekulovalo o tom, že by za oceán Topolánek přivezl vyjednané smlouvy k radaru, jednání ale do té doby nebudou uzavřena. Američané by chtěli, aby výstavba radaru začala v roce 2010. Smlouvy podléhají souhlasu parlamentu.

Americký záměr postavit v Česku radarovou stanici vyvolává negativní reakce Ruska, Američané ale odmítají ruské názory, že protiraketový štít je namířen proti Moskvě. Česká veřejnost se k americkému plánu staví rezervovaně. Česká diplomacie zdůrazňuje, že radar přispěje k zaručení
bezpečnosti země.

Americký radar
Zdroj: ČT24