Uplynulý víkend na silnicích je zatím letos nejtragičtější

Praha - Uplynulý víkend se zapíše mezi nejtragičtější dny na našich silnicích. Při nehodách zemřelo 11 lidí a dalších 23 bylo těžce zraněno. Celkově je tragický únor, podle zprávy policejního prezidia, důsledkem zvyšující se agresivity řidičů a jejich sobeckého chování.

Z policejních statistik vyplývá, že v sobotu při dopravních nehodách zahynulo osm lidí, v neděli pak tři, za celý víkend tak na silnicích zemřelo 11 lidí. Sobota je zároveň druhým nejtragičtějším dnem letošního roku. Smutné prvenství patří středě 13. února, kdy si dopravní kolize vyžádaly deset mrtvých, z toho osm při jediné nehodě u Panenského Týnce na Lounsku.

V sobotu zemřeli shodně dva lidé na silnicích ve Středočeském, Jihomoravském a Královéhradeckém kraji. Po jedné oběti hlásí policejní  statistika z Moravskoslezského a Pardubického kraje. Při 261 nehodách dále utrpělo deset lidí těžké a 44 lehké zranění. V 75 případech, a tedy
nejčastěji, byly kolize důsledkem nesprávného způsobu jízdy.

V neděli zahynul jeden člověk při nehodě v Praze, jeden v Jihočeském a jeden v Královéhradeckém kraji. Třináct lidí bylo těžce zraněno, 54 utrpělo lehká zranění. Stalo se celkem 282 nehod, jejichž nejčastější příčinou byl nesprávný způsob jízdy, a to v 92 případech.

Celkem se během uplynulého víkendu v Česku stalo 543 nehod. Z nich podle policie 45 způsobili opilí řidiči, 167 kolizí se stalo následkem
nesprávného způsobu jízdy, ve 110 případech byla příčinou nepřiměřená rychlost.

V roce 2007 byl únor měsícem s nejnižší úmrtností na českých silnicích,
zemřelo 57 lidí. Letos se však tato situace zřejmě nebude opakovat, do
dnešního dne zahynulo při nehodách 55 osob.

V loňském roce zemřelo na českých silnicích celkem 1 123 lidí, tedy o 167
více než za rok 2006. Nejtragičtějším dnem byl zřejmě pátek 8. června, kdy
při nehodách přišlo o život 11 osob. Nejtragičtější víkend byl 2. a 3.
června, kdy na silnicích zemřelo 14 lidí. Oběti autonehod loni nejčastěji
umíraly při nehodách, jejichž příčinou byla nepřiměřená rychlost. Téměř
stejně vysoký podíl lidí zemřel kvůli nesprávnému předjíždění.