Klaus je připraven brzy přijet do Srbska

Praha - Prezident Václav Klaus je připraven v "brzké době" navštívit Srbsko a přijmout tak pozvání, které mu jeho srbský protějšek Boris Tadić adresoval loni při pobytu v Česku. Řekla to budoucí velvyslankyně ČR v Srbsku Hana Hubáčková po dnešním setkání s hlavou státu. Situace v Srbsku v souvislosti s vyhlášením nezávislosti Kosova není podle Hubáčkové "úplně dobrá".

S Klausem mluvila o diplomatických úkolech na srbském území.  Na českém velvyslanectví v současné době posílili bezpečnostní opatření. Důvodem jsou nedávné útoky na americkou ambasádu.

Diplomatka, která v Bělehradě začne působit na začátku března, doplnila, že zájmem Česka je udržet Srbsko v evropské integrační linii. Jejím reprezentantem je podle Hubáčkové právě Tadić. Souhlasí s postojem, který v otázce Kosova zastává česká diplomacie. Česko zatím Kosovo neuznalo. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nedávno uvedl, že se tak stane, až „uzraje čas“. Praha má podle něj zájem na dobrých vztazích s Bělehradem. Srbsko také podle Hubáčkové patří k největším příjemců rozvojové pomoci, kterou Česko poskytuje do zahraničí.

Klaus nedávno vyjádřil o vývoj v Kosovu a jeho sousedství po vyhlášení nezávislosti obavy. V reakci na dopis předsedy KSČM Vojtěcha Filipa prezident uvedl, že rozumí frustraci a rozčarování Srbů a je znepokojen dopady, které odtržení Kosova může mít pro další země v Evropě i ve světě. Postoj České republiky podle něj nesmí již tak napjatou situaci v oblasti dále vyhrotit.

Nezávislost Kosova uznaly už například Spojené státy, Německo, Francie a Británie. Kvůli vyhlášení nezávislosti se v Srbsku i v Kosovu již konalo několik demonstrací.