Silnice u Říkovic je po nehodě cisterny od půlnoci průjezdná

Říkovice (Přerovsko) - Silnice mezi Říkovicemi a Břestem, která byla v úterý celý den uzavřena kvůli úniku kyseliny dusičné z cisterny, je od půlnoci plně průjezdná, informoval mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček. Posledním úkonem při odstraňování následků nehody bylo odtěžení necelých 25 tun kontaminované zeminy v okolí silnice.

Kyselina vytékala z cisterny kvůli ulomenému ventilu v osmikilometrovém úseku od Hulína. Na upozornění ostatních motoristů zastavil řidič poblíž obce Říkovice, na pomezí Zlínského a Olomouckého kraje, kde vyteklo největší množství. Celkový objem odhadl Mitáček na 1 000 litrů. Zbývajících asi 5 000 litrů bylo vpodvečer přečerpáno do náhradní cisterny, která na místo dorazila z Prahy.

„Kontaminovaná zemina byla hlavně na náspu a v těsném okolí silnice,“ řekl Mitáček. Sanační firma ji přes noc nahradila novou hlínou.

Silnici mezi Hulínem a Říkovicemi očistili už během odpoledne dobrovolní hasiči. Vzhledem k dobrým rozptylovým podmínkám a malému množství kyseliny na vozovce se kapalina částečně sama odpařila. Nikdo nebyl zraněn.

Kyselina dusičná je nebezpečná oxidující žíravina, poškozuje pokožku a sliznice, nebezpečné jsou i její výpary. Používá se k výrobě výbušnin pomocí nitrace, dusíkatých hnojiv, barviv a laků, léků a různých organických sloučenin.

Vydáno pod