Důvěra v prezidenta klesla - lidé nejvíc věří obecním zastupitelstvům

Praha - Lidé více věří obecním zastupitelstvům než prezidentovi, prezident tak již není nejdůvěryhodnější institucí v zemi. V únoru mu stejně jako minulý měsíc důvěřovalo 58 procent občanů, obecní zastupitelstva však mají důvěru 62 procent lidí. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jehož výsledky má ČTK k dispozici.

Prezident si pohoršil ve srovnání se závěrem roku, poslední tři měsíce roku 2007 si shodně držel důvěru 66 procent lidí. Oproti lednu mírně poklesla také důvěra ve vládu, věří jí 26 procent lidí. V prosinci měla důvěru 27 procent občanů, v prvním měsíci letošního roku si polepšila o procento.

Na téměř stejné úrovni se drží Poslanecká sněmovna, věří jí pětina lidí, o
procento méně než v lednu. Senát má stejně jako minulý měsíc důvěru 23 procent lidí. Krajským zastupitelstvům důvěřuje 46 procent obyvatel, o čtyři procenta více než v lednu, stejně si polepšila i obecní
zastupitelstva.

Podle CVVM byla důvěryhodnost prezidenta a obecních zastupitelstev minulý měsíc už vyrovnaná. Prezident není nejdůvěryhodnější institucí v ČR podruhé za úřadování Václava Klause. Obecním zastupitelstvům důvěřovalo více lidí než hlavě státu už v červnu 2003, tedy jen tři měsíce poté, co se Klaus ujal funkce. V čele žebříčku se dlouhodobě držel i Klausův předchůdce ve funkci Václav Havel. Jen jednou, v září 2002, měla podle CVVM větší důvěru vláda.

Za poslední rok důvěryhodnost prezidentského úřadu téměř neustále klesá, v únoru loňského roku mu věřilo 76 procent lidí. Naopak důvěryhodnost obecních zastupitelstev kolísá. V lednu byla nejnižší za posledních 12 měsíců.

Spokojenost se současnou politickou situací vyjádřilo 14 procent
respondentů, o tři procenta více než v lednu. Nejvíce za poslední rok byli lidé spokojeni s politikou v říjnu, kdy spokojenost vyjádřilo 16 procent
lidí. Pak ale přišel prudký pokles, v listopadu bylo spokojených devět
procent občanů, nejméně za posledních 12 měsíců. Nespokojeno je 59 procent lidí, o procento méně než minulý měsíc.

Politická situace více vyhovuje občanům, kteří svoji životní úroveň
považují za dobrou, lidem z vyšších příjmových skupin a voličům ODS, uvádí centrum. Mezi nespokojené s politickou situací se častěji řadí sympatizanti ČSSD a KSČM. Větší míra nespokojenosti je také mezi lidmi, kteří považují svoji životní úroveň za špatnou, obyvateli z nižších příjmových skupin, důchodci a staršími 60 let.