Nadměrný náklad z Lovosic zkomplikuje dopravu i dodávky elektřiny

Lovosice - Ojedinělý nadměrný náklad z Lovosic do Plzně zkomplikuje dopravu i dodávky elektřiny. Souprava dlouhá 34 metrů a vážící více než 68 tun bude přepravovat tanky na pivo. Vyjede ve čtvrtek večer z Lovosic do plzeňského pivovaru, kam by měl transport dorazit v sobotu ráno. Kvůli umožnění průjezdu budou pracovníci skupiny ČEZ na trase nadzvedávat dráty elektrického vedení, někde bude potřeba i jejich demontáž nebo přestřižení. Dnes o tom informovala severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Hendrychová.

Souprava vyjede ve 20:00 z lovosického přístavu a bude pokračovat směrem na Louny a Žatec. Ústecký kraj opustí souprava v pátek ráno kolem 04:15 v Lubenci na Podbořansku. Ojedinělá je výška soupravy, která dosahuje 7,5 metru. „Za posledních 20 let nepamatuji takový nadměrný náklad. Nejvyšší náklad, který přes severní Čechy v minulosti projížděl, dosahoval výše 6,5 metru,“ uvedl technik z rozvodny v Litoměřicích Jan Hrebičik.
   
Pracovníci ČEZ měsíc před transportem vyhodnocovali trasu, kudy pojede. „Pomocí zařízení na měření vzdálenosti laserovým paprskem jsme získali dostatečné informace, abychom vytyčili nejen trasu, ale také zjistili, kolikrát bude transport křižovat vedení,“ řekl Tomáš Pippinger z ČEZ Distribuční služby.
   
V Ústeckém kraji bude nadměrný náklad podjíždět 76 vedení vysokého a nízkého napětí, ve 24 případech se vedení vysokého a nízkého napětí bude vypínat a nadzdvihávat, aby nadměrný náklad bezpečně projel. Nejkomplikovanější situace nastane přímo v přístavu Prosmyky v Lovosicích, kde bude dvakrát přestřiženo vedení, dále pak ve čtvrti Holoubkov v Lovosicích, v obcích Čížkovice, Podsedice, Granátka a v Radičevsi bude vedení demontováno a sundáno. Náhradní dodávka elektřiny bude zřízena v obci Třebenice, kde bude bez proudu trafostanice vysokého napětí.

Dodávky elektřiny budou ve většině případech obnoveny do 20 minut, déle však bude výpadek trvat v Lovosicích ve čtvrtích Holoubkov a Nové Klapý, přibližně mezi 18.00 až 23.00 hodinou. „Jednotlivé obecní úřady jsme samozřejmě o omezení dodávek elektřiny informovali, v průjezdových lokalitách jsme také vylepili informativní plakáty,“ dodal Pipinger.

Vydáno pod