NKÚ: Kontrola financování nové Národní knihovny není třeba

Praha - Kontrolní výbor sněmovny podal v polovině loňského listopadu žádost Národnímu kontrolnímu úřadu, aby prošetřil čerpání peněz na projekt nové budovy Národní knihovny. Předseda úřadu Vladimír Koníček dnes poslance na zasedání výboru informoval, že kontrola se neuskuteční. Nesplnila by podle něho předpokládaný účel.

Národní kontrolní úřad ale nevylučuje, že v budoucnu k takové kontrolní akci dojde. Stát na výstavbu vyčlenil zatím téměř 1,8 miliardy korun, pro letošní rok pak 219 milionů.

Sněmovní výbor se na kontrolní úřad obrátil v reakci na dopis, který prostřednictvím advokátní kanceláře rozeslalo architektonické studio HŠH architekti. Studio skončilo v soutěži o projekt na nové sídlo knihovny třetí a opětovně kritizuje soutěž pro její údajnou neregurélnost. Obrátili se také na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který ale jejich stížnost odmítl s tím, že prošetření podmínek soutěže nespadá do jeho kompetence.

Podnět k antimonopolnímu úřadu vzneslo minulý týden také ministerstvo kultury. Oddálilo tak rozhodnutí, zda bude nebo nebude stát na Letné nová knihovna podle návrhu Jana Kaplického. Konečný verdikt by měl padnout po vyjádření úřadu, který by měl své stanovisko oznámit do měsíce po obdržení všech podkladů.

Vydáno pod