Poplatky snížily prodej běžných léků, lékarny to vážně neohrozilo

Praha - Necelé dva měsíce po zavedení poplatků ve zdravotnictví přišli lékárníci s prvními průzkumy dopadu na pacienty i lékárny. Vyplývá z nich, že ani malým lékárnám nehrozí navzdory poklesu tržeb zavření a lékárenský sektor není reformou destabilizován. Navíc se výrazně snížila spotřeba běžných léků, což by mohlo umožnit lepší dotování dražších a kvalitnějších léků.

Změny, které začaly platit od 1. ledna, se netýkají jen ordinací lékařů a nemocnic, ale také lékáren, kde se nově vybírá poplatek za výdej léčiv hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Na jednu stranu se snížil počet pacientů, kteří přicházejí s recepty, zvýšil se ale počet výdejů léků bez lékařského předpisu.

S placením poplatků v lékárnách se lidé smířili. „Nesetkali jsme se téměř s žádnými negativními reakcemi ze strany veřejnosti. Lidé byli s poplatky seznámeni a navíc se v lékárnách poplatky vybíraly už dříve, takže to nebyl žádný šok,“ vysvětluje předseda představenstva majitelů lékáren Gremium Petr Krpálek.

Kvůli poklesu tržeb hlásí některé lékárny finanční ztráty. Krpálek sice souhlasí s tím, že k poklesu tržeb došlo, ale zatím prý není možné říci, zda bude tento výraznější pokles dlouhodobý. V prosinci se pacienti často předzásobili, takže se prý dal tento propad očekávat. Věří, že tento pokles neohrozí ani chod menších lékáren.

Reforma měla přinést především úspory ve veřejném pojištění. „Myslím si, že úspory u preparátů, jako je například paralen nebo ibalgin, ukazují, že se snížil počet předepisovaných balení i na účet zdravotního pojištění, a to si myslím velmi výrazně,“ zhodnotil hlavní záměr ministerstva Krpálek. Podařilo se tak podle něj ušetřit peníze, které se mohou věnovat na léčbu závažnějších a nákladnějších onemocnění.

Vydáno pod