Armáda koupí transportéry od firmy Steyr

Praha - Ministerstvo obrany podepíše příští týden s firmou Steyr memorandum o pokračování výroby a testů obrněných vozidel. Informace uvedl internetový server týdeníku Euro, České televizi je potvrdily i zdroje z ministerstva obrany. Česká armáda od rakouské zbrojovky nakoupí 107 transportérů Pandur, to znamená téměř polovinu z původně předpokládaného počtu 199 obrněných vozů. Zatím není zcela jasné, jaká bude cena jednoho transportéru ani kdy bude podepsána smlouva. Čas na jednání po posledním setkání počátkem února si obě strany vymezily do 5. března.

Ministerstvo i armáda už vícekrát zmínily, že uvažují o snížení počtu Pandurů. „Jsem od začátku zastáncem toho, že zakázka je předimenzovaná,“ prohlašuje například předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím.

Opozice změnu počtu obrněných vozů téměř o polovinu považuje za podivnou. Podle stínového ministra obrany za ČSSD Petra Hulínského takové změny v poměrně krátké době dokládají „alarmující stav naší armády.“

Podle serveru by mělo dojít k omezení modifikací transportérů z devatenácti na šest. Vyrobeno je již sedmnáct bojových modifikací, kterými by měly být dodávky ozbrojených vozidel zahájeny. Zbývající transportéry by měly být dodány postupně do roku 2012. Jaká bude jejich cena, známo není.

Ministerstvo obrany se k situaci zatím nechce vyjadřovat. „Nezveřejňuje se průběh jednání, ale až jeho výsledek,“ uvedl mluvčí resortu Andrej Čírtek. Ministerstvo chce dříve než veřejnost oficiálně informovat vládu a sněmovní výbor pro obranu.

Jednání mezi firmou Steyr a ministerstvem obrany

Tendr, který na nákup transportérů vyhlásilo ministerstvo na jaře roku 2005, vyhrála rakouská zbrojovka Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug. Kontrakt na dodávku 199 transportérů Pandur podepsal bývalý ministr obrany Karel Kühnl.

Začátkem prosince 2007 kabinet na návrh ministerstva obrany rozhodl o vypovězení smlouvy. Důvodem zrušení kontraktu za více než 23 miliard korun bylo nedodržení smluvních závazků. Vozidla rakouská firma nedodala včas a 17 již vyrobených nesplňovalo při kontrolních zkouškách přibližně čtvrtinu z 93 smluvních bodů.

Na základě analýzy, kterou vypracovalo ministerstvo obrany, ale dala vláda Rakušanům druhou šanci. Čas na jednání, při kterém by se obě strany měly domluvit, vymezila do 5. března.

Výsledkem únorových jednání mezi zástupci ministerstva a rakouské zbrojovky Steyr byla dohoda o vzniku dvou expertních komisí. Měly zkoumat právní otázky případné spolupráce a technické aspekty projektu.

Podle neoficiálních zpráv přistoupila vláda k dalším jednáním také z obavy před arbitráží, ke které by rakouská zbrojovka případ předala. Ztráta více než dvacetimiliardového kontraktu by mohla znamenat dokonce její zánik.