Víkendový vítr způsobil na dráze řádově nižší škody než Kyrill

Praha - Silný vítr, který se o víkendu přehnal přes Českou republiku, způsobil na železnici řádově nižší škody než loňský orkán Kyrill. České dráhy nyní odhadují škody na miliony korun; stále je ale upřesňují. Spoušť, kterou po sobě na českých kolejích zanechal Kyrill, loni dráhy vyčíslily na více než 41 milionů. Řekl mluvčí drah Radek Joklík.

Vítr škodil především prostřednictvím stromů, které kvůli němu popadaly na koleje či trolejové vedení. V sobotu, kdy se vichřice přihnala s největší silou, musel být zastaven provoz zhruba na 40 úsecích. Na dalších tratích zastavil vítr provoz i v neděli; ještě tentýž den se je, ale podařilo zprůjezdnit. Nejhorší situace byla na jihu a západě Čech.
   
Uzavřeny byly například tratě z Veselí nad Lužnicí do Lomnice nad Lužnicí nebo z Bělé pod Bezdězem do Bezdězu. U Horní Kamenice na Děčínsku motorový vlak dokonce do padlého stromu narazil. Ještě v neděli přetrvávaly potíže v úsecích Ledečko - Uhlířské Janovice, Nová Ves u Českých Budějovic - Jílovice, Železná Ruda - Alžbětín a Hluboká nad Vltavou - Zliv.

Větrná kalamita zasáhla o víkendu řadu odvětví a způsobila škody v řádech stamilionů korun, především v energetice. Bez proudu se kvůli poškozenému vedení ocitl téměř milion lidí; elektrárenská společnost ČEZ vyčíslila škody na 150 milionů korun, což je o 50 milionů více než po Kyrillovi. Naopak v lesích by nyní měly škody být menší než před rokem.