Pardubičtí policisté používají radary, které fungují jen ve dne

Pardubice - Jihočeská dopravní policie začala používat nové laserové radary, které ovšem nefungují v noci. Mezi řidiči se začali šířit fámy o tom, že po setmění policie málokdy kontroluje rychlost. Podle místních obyvatel na to mnoho řidičů automobilů hřeší. Vedení dopravních policistů ale odmítá tvrzení o omezení kontrol. Noční akce prý stále probíhají, jen s jinou technikou.

Laserové radary se používají hlavně na rizikových místech, kde nejde použít běžná technika. Policisté ale přiznávají, že laserovým radarem měří jenom přes den. „Již během výběrového řízení bylo zjištěno, že radary, které byly na našem trhu dostupné, neumožňovaly měření rychlosti v noci. Na to musí být určité světelné podmínky,“ vysvětluje reálné možnosti Pavel Nosek z pardubického ředitelství dopravní policie.

Noční kontroly jsou podle policistů zajištěny jinou technikou, probíhají denně a pod kontrolou je mají okresní policisté. „Bylo již upuštěno od monstrózních kontrolních akcí, takže je to čistě záležitost okresu a my využíváme i jiné měřiče, než jsou lasery,“ vysvětluje současnou politiku vedoucí Dopravního inspektorátu Michal Vaněk.

K měření rychlosti za tmy policisté používají radary s bleskem, zabudované v přední masce služebního auta. Po východočeských silnicích jezdí i vozidla v civilním provedení. A jenom od začátku února naměřili policisté na Pardubicku překročení rychlosti 218 řidičům. Téměř stovku z nich zachytil laserový přístroj.