Armáda možná koupí letouny za devět miliard korun

Praha - Armáda možná koupí nové dopravní letouny za devět miliard korun. V pořadu 20 minut Radiožurnálu to řekl náměstek ministryně obrany Martin Barták. Právě zhruba devět miliard korun by česká armáda mohla ušetřit při nákupu obrněných transportérů Pandur. Původně jich totiž požadovala 199 za více než 20 miliard korun. Teď se ale rozhodla, že jich bude chtít jen 107, a tak polovinu peněz ušetří.

Dopravní letouny by podle Bartáka česká armáda využila na přepravu vojáků a zásob na zahraniční mise. „Konkrétně to je obnova leteckého parku, my potřebujeme transportní letouny, protože nám už dosluhují letadla sovětské provenience a my musíme vozit naše vojáky do misí. Musíme je zásobovat. Hovořím o malých a středních taktických letounech,“ řekl Radiožurnálu náměstek ministryně obrany.

Pokud vozidla Pandur obstojí ve zkouškách ověřujících jejich technické parametry, podepíše armáda s rakouskou firmou Steyr memorandum o porozumění. Ještě před podpisem předloží ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) návrh dokumentu ke schválení vládě, a to během několika týdnů. V případě podpisu smlouvy očekává armáda dodávky transportérů ještě do konce roku.