Zelení v pátek řeší olomouckou výzvu k rezignaci Bursíka

Praha - Zelení by na páteční schůzce předsednictva měli probrat výzvu olomoucké organizace na rezignaci předsedy strany Martina Bursíka. Změny ve vedení se ale zřejmě v blízké době neuskuteční. Bursíkova vyzyvatelka Dana Kuchtová řekla, že mimořádný sjezd podle jejího názoru není na pořadu dne. Kuchtová už dříve prohlásila, že dosavadnímu předsedovi Bursíkovi by se měl postavit na řádném sjezdu protikandidát - kterým by byla zřejmě ona. Řádný sjezd se bude konat ale až příští rok.

„Respektuji předsedův mandát. Uvažuji, že se mu v demokratické soutěži postavím, to ale jen na regulérním řádném sjezdu,“ uvedla Kuchtová.

Zelení budou v pátek podle Kuchtové probírat spíše stranickou komunikaci a obraz strany v médiích. Ten je podle politologa Jana Kubáčka velmi nešťastný a trpí deficitem vnitřní komunikace. „Voliči ztrácí iluze a přesvědčení, že se jedná o stranu nového typu,“ dodal.  

K olomoucké krajské organizaci se žádná další nepřidala. Olomoučtí zelení Bursíkovi vyčítají jeho výroky na adresu členů strany. Spory se vyostřily, když Bursík poslal omylem poslankyni SZ Olze Zubové vulgární mail. Už dříve ji kritizoval za to, jakým způsobem se omluvila z druhé volby prezidenta republiky. Zubová se ale stále zotavuje po operaci, a proto se tato záležitost na páteční schůzce řešit nebude.

Zubová je předsedkyní republikové rady zelených, ve které převažují kritici Bursíkovy práce. Jejich sporem se vyhrotily už tak napjaté vztahy mezi vládními funkcionáři zelených a širším vedením.

Podle předsedy krajské organizace Olomouckého kraje Martina Tichého se ale žádná vnitrostranická válka nekoná. Svou výzvou chtěli především upozornit na to, že „silná slova nejsou to, čím by se Strana zelených měla prezentovat“. Tichý doufá, že jejich výzva dopadla na úrodnou půdu a otevře se diskuse, která pomůže k uklidnění situace a společnému postupu do krajských voleb.