Švejnar v kampani utrácel hlavně za kancelář, výjezdy a auto

Praha - Z celkové částky 849.000 korun, která ekonoma Jana Švejnara stála jeho kampaň před prezidentskou volbou, tvořily největší výdaje pronájem kanceláře, cesty do regionů či půjčení automobilu. Švejnar to uvedl v rozpisu odhadovaných nákladů své kampaně, který dnes zveřejnil na svých stránkách.

Za kancelář utratil tým neúspěšného uchazeče o prezidentský úřad dohromady 157 000 korun, za výjezdy 143 000 a za nájem vozu 129 000 korun. Výdaje za kancelářské potřeby či taxislužby dosáhly 140 000 korun. Za telefony zaplatil Švejnar a jeho spolupracovníci 87 000 korun. Další desítky tisíc korun si vyžádal provoz předvolebních webových stránek či pořádání tiskových konferencí.

Švejnar vstupoval do duelu s Václavem Klausem s tím, že za kampaň utratí z vlastních zdrojů asi půl milionu korun. Nakonec se suma navýšila o dalších téměř 350 000 korun. Již dříve uvedl, že neměl žádné sponzory.

V polovině února zvolil parlament staronovým prezidentem Klause, který se v pátek ujal funkce na dalších pět let. Švejnar nevyloučil další kariéru v české politice.