Jeden úřad má vybírat daně, cla i sociální pojištění

Praha - Podle Mladé fronty Dnes má být součástí druhého kola vládních reforem i vznik jednoho úřadu pro výběr daní, cel i sociálního pojištění. Daňová reforma má také zahrnovat nový zákon o dani z příjmů a nový daňový řád. Tyto zákony by mohly začít platit v roce 2010. Daňovou reformu číslo dvě se chystá v příštích týdnech představit premiér Mirek Topolánek.

„Ano, můžeme to potvrdit,“ vyjádřil se k nadcházejícím záměrům vlády ministr financí Miroslav Kalousek. Vláda zákony představí ve formě takzvaných věcných záměrů, což bývá podle listu základní kostra a představy potřebných změn.

V rámci reformy by měl vzniknout jeden úřad pro výběr daní, cel i sociálního pojištění. Podle MfD by pak podnikatelé nemuseli obíhat několik míst a stát by ušetřil, protože se činnost těchto úřadů částečně překrývá. Plán se však setkává s odporem státních úředníkům, protože by se neobešel bez propouštění. Prolomit nesouhlas sociálních úředníků ke sloučení se loni nepodařilo, pohlcení správy sociálního zabezpečení se odložilo až na rok 2014. Nyní ministerstvo financí začalo opět uvažovat o tom, že by se měly všechny úřednické sítě sloučit najednou, píše deník.

„Debatujeme o tom, samozřejmě by to bylo rychlejší, ale pak by se musela udělat měkčí verze,“ prohlásil pro MfD ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. 'Měkčí' verze spojení podle něj znamená, že podnikatel by měl sice na všechno jen jeden účet, ale pak by se zpracování daní i sociálního pojištění dál větvilo na oddělené úřady jako dnes.

Naopak podle 'tvrdší' verze by byl výběr daní, cel i sociálního pojištění na jednom úřadu i včetně zaměstnanců a technologií. To se podle Nečase nedá stihnout do roku 2010. „Je jasné, že pokud se teď budou chtít spojit s daněmi nejen cla, ale i sociální, tak se to zpozdí celé. Sociální správa bude proti,“ řekl pro deník jeden z úředníků.  

Podle MfD je největší pozornost celého balíčku upřena na nový zákon o dani z příjmu. „Zákon je třeba zjednodušit, aby se v něm lépe orientovalo,“ řekl loni na podzim náměstek ministra financí Peter Chrenko. Nový zákon by na rozdíl od dnešní úpravy nevyjmenovával uznatelné náklady pro firmy. Místo toho by nová norma říkala, že si lze z daní odečíst jen náklady směřující k dosažení zisku, které jsou v souladu s dobrými mravy. Proti tomu podle deníku brojí i někteří daňoví experti.

V zákoně se rovněž uvažuje o tom, že by se měly více zdanit některé majetkové přesuny.

Třetí částí balíčku je návrh nového daňového řádu. Jde o nový zákon o správě daní a poplatků, který určuje, jak mohou berní úředníci postupovat při výběru daní. Ten už byl připraven, několikrát se dostal do vlády, ale vždy se vrátil zpět na ministerstvo. „Teď se bude muset vrátit o krok zpět do podoby věcného záměru,“ uvedl pro MfD dobře informovaný zdroj.