Soud nařídil exekuci Pražského hradu a katedrály sv. Víta

Praha - Správa Pražského hradu dluží přibližně milion korun soukromé firmě, soud tedy nařídil exekuci Pražského hradu i katedrály svatého Víta. Správa podle rozhodnutí soudu nesmí nakládat s katedrálou, samotným Hradem a některými dalšími objekty na Hradčanech. Kancléř prezidenta republiky Jiří Weigl k tomu sdělil, že Správa Pražského hradu požadované peníze zaplatí jen v případě, že spor prohraje.

Správa Pražského hradu požádala soud, aby nařízenou exekuci zastavil. Soud o žádosti dosud nerozhodl, ale nucený prodej katedrály či Hradu prozatím nehrozí. Zablokování nemovitostí má navíc podle Weigla pouze formální charakter. Katastrální úřad ho musí udělat, pokud obdrží rozhodnutí soudu o zahájení exekučního řízení. „Postup exekutora v této kauze není nejvhodnější. Myslím si, že měl obstavit jiný majetek dlužníka než tuto nemovitost,“ řekl ČT ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Kancléř prezidenta republiky Jiří Weigl uvedl, že Správa Pražského hradu má na účtu připravené peníze, které po ní vymáhá společnost Gema Art a kvůli kterým nařídil soud exekuci na budovy v areálu Hradu včetně katedrály sv. Víta. Podle něj ale Hrad zhruba milionovou částku firmě, která je v likvidaci, nyní nezaplatí, protože pokud by nakonec spor vyhrál, hrozilo by, že peníze už nikdy neuvidí. Weigl k situaci dále sdělil, že exekutor souhlasil s tím, že Správa Pražského hradu deponuje na účtu vymáhanou částku, kterou zaplatí pouze v případě, že spor prohraje.

Také kardinál Miloslav Vlk věří, že hrozba exekuce bude zažehnána a že provoz v katedrále nebude nijak narušen. Podle něj by současná situace nenastala v případě, pokud by katedrála patřila církvi. „Tato situace jen znovu potvrzuje, že chrám patří do rukou církve, která je schopna se o něj starat nejlépe. V rukou státu může být vždy nějakým způsobem ohrožen,“ uvedl Vlk ve svém prohlášení zaslaném

Exekutor Josef Potoček uvalil exekuci jen na nemovitosti. Hrozba se tedy týká jen vlastních staveb, ne například vybavení chrámu. „Bankovní účty obstavené nemáme,“ řekl ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek. Aleš Pištora, mluvčí pražského arcibiskupství, dodal, že vnitřní zařízení patří Metropolitní kapitule.

Historie sporu 

Počátek sporu sahá do roku 2001, kdy se na Hradě konala výstava Opus Italicum. Na expozici se podílela společnost GEMA Art. Správa Pražského hradu jí odmítala zaplatit část slíbeného honoráře v řádu stovek tisíc korun tak dlouho, až Obvodní soud pro Prahu 1 loni v červnu nařídil exekuci.  

Verze obou stran sporu jsou diametrálně odlišné a situaci navíc komplikuje fakt, že místo původní firmy GEMA Art, s.r.o. ve sporu vystupuje nástupnický subjekt GEMA ART GROUP, a.s. V této chvíli je celý spor na mrtvém bodě a obě strany čekají, zda soud nařízenou exekuci zastaví, nebo ne.

Právní zástupce soukromé společnosti Antonín Janák řekl: „Přibližně třetina honoráře ve výši necelých tří milionů korun šla na závazky, které společnost GEMA Art měla vůči Správě Pražského hradu. Další část správa po opakovaných urgencích vyplatila. O necelém milionu, který uhrazen nebyl, správa začala tvrdit, že můj klient práci v této hodnotě nabídl jako sponzorský dar.“

„Věcně jde o to, že se na Hradě uskutečnila výstava Opus Italicum. Agentura GEMA Art, s.r.o. tvrdí, že Správa Pražského hradu jí tenkrát slíbila peníze, ale písemná smlouva uzavřena není,“ popsal situaci Velíšek.

Obě strny spolu vedou i další spory. Správa Pražského hradu v nich po firmě GEMA Art požaduje nezaplacené nájemné a také nezaplacenou odměnu z komisionářské smlouvy.