Topolánek zhodnotil roční fungování vlády, je „naprosto spokojen“

Praha - Premiér Mirek Topolánek dnes představil bilanční zprávu o loňském fungování kabinetu. V jednotlivých resortech se podle něj podařilo realizovat 35 procent úkolů, které si stanovil ve svém programovém prohlášení. Sám je s výsledky vlády „naprosto spokojen“ a věří, že se vládě podaří bez problémů splnit i zbytek úkolů. Prostor pro zlepšení vidí zejména ve zlepšení komunikace s veřejností.

Vláda je podle 50stránkového materiálu s podtitulem První rok změn pro budoucnost úspěšná při prosazování svých záměrů ve sněmovně i plnění programového prohlášení. Z celkem 184 konkrétních cílů začali ministři pracovat na 181 z nich, což je více než 98 procent. „Zatím se nám nedaří přesvědčit veřejnost,“ uvedl v souvislosti s průzkumem veřejného mínění, podle něhož vládě důvěřuje jen zhruba čtvrtina lidí.

„Snažím se za každou cenu vládu udržet, aby měla profit z toho, co se ukáže ve třetím roce vládnutí jako pozitivní,“ řekl premiér a jako příklad uvedl nárůst čistých mezd. Přiznal, že jednotlivé dílčí kroky vlády mohou být vnímány jako nepopulární.

K nejvýraznějším krokům vlády patří prosazení reformy veřejných financí, která přinesla v rámci daňových změn jednotnou sazbu daně z příjmů a zvýšení daně z přidané hodnoty a zavedla poplatky ve zdravotnictví a škrtla některé sociální dávky.

„Premiér musí mít i odvahu realizovat kroky, které se některým skupinám nelíbí, protože zapadají do kontextu a logiky toho programového prohlášení, těch cílů, které si stanovil. V tom bych řekl, že jsem úspěšný,“ uvedl Topolánek. O jeho úspěšnosti bylo přesvědčeno i 59 procent z 15.000 diváků televize Prima, kteří svůj názor vyjádřili v telefonickém hlasování.

Topolánek má za to, že politickou chybu s fatálními dopady neudělal. Přiznal, že mu někdy ujedou nervy, je to prý ale jeden případ z milionu. „Nejsem prostě Mirek Dušín, a když někdo sáhne na moji rodinu, na moje děti, na moji vnitřní integritu, tak se budu bránit vždycky a je mi celkem jedno, co si o tom kdo myslí,“ řekl Topolánek.

Premiér uvedl, že prožívá šťastné období pracovní. Naznačil, že to komplikuje vyřešení jeho soukromých poměrů. „Způsobil jsem nějakou situaci, kterou zatím spíš časově neumím vyřešit,“ uvedl Topolánek. Podle některých deníků se Topolánek, který už přes rok žije s matkou svého sedmiměsíčního syna Nicolase Lucií Talmanovou, chystá do konce roku rozvést s manželkou Pavlou.

„Já bych samozřejmě rád nepracoval 15 hodin denně a uspořádal své soukromé poměry, ale nejsem člověk, který někoho tlačí, a potřebuju na to nějakou základní časovou kapacitu, abych to řešil,“ uvedl Topolánek bez dalšího komentáře.

Vydáno pod