Ministr Nečas: Peníze z ESF se někdy využívají neefektivně

Praha - Prostředky z Evropského sociálního fondu (ESF) se někdy využívají neefektivně. Přínos některých projektů, do nichž plynou nemalé částky z EU a českého státního rozpočtu, je navíc sporný, přiznal dnes ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Reagoval tak na informace, že 35 úředníků z jeho ministerstva strávilo tři dny ve čtyřhvězdičkovém hotelu na Vysočině za peníze z ESF a státního rozpočtu. Na případ upozornila dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

35 ministerských úředníků se ubytovalo v hotelu Vivaldi v Rančířově u Jihlavy. Podle hotelového ceníku stojí noc od 900 korun na osobu. Deník uvedl, že pracovní část programu trvala pět hodin, ve zbytku doby se účastníci věnovali jízdě na terénních čtyřkolkách či hraní paintballu. Akce stála podle deníku 392.000 korun bez DPH. Tři čtvrtiny hradil ESF, čtvrtinu státní rozpočet.

„To jen ukazuje, že prostředky z ESF jsou někdy - a já jsem na to poukazoval mnohokrát - využívány velmi neefektivně,“ uvedl Nečas. Dodal, že o akci neměl tušení a dozvěděl se o ní od novinářů. Podotkl, že ministr o přidělování peněz z ESF nerozhoduje. Podle Nečase je pravděpodobné, že se školení uskutečnilo podle všech pravidel ESF a výdaje budou uznatelné. To však nic nemění na tom, že se mu takový způsob utrácení dotací nelíbí. Pokud úředníci pochybili, může je čekat potrestání - jeho způsob však Nečas neupřesnil.

Na využívání peněz z ESF se několikrát zaměřil sněmovní kontrolní výbor. „Je to přesně to, na co kontrolní výbor upozorňuje. Že čerpání evropských peněz a v podstatě fungování úředníků ministerstva práce a sociálních věcí nemá žádný řád, žádná pravidla, žádnou kontrolu. A samozřejmě není-li úředník pod kontrolou, tak toto jsou výsledky,“ řekl místopředseda výboru Libor Ježek (ODS). Víkendová akce na Vysočině je podle něj jen další kauzou, „kdy si úředníci vzpomenou, udělají si projekt, vyhrají nad někým soutěž a odjedou si na rekreaci“.

Jako příklad se Ježek zmínil o projektu Institut trhu práce, který má nezaměstnaným pomoci najít zaměstnání a peníze získat z ESF. „V podstatě nikdo neumí vysvětlit, kde se vzal (projekt), proč se schválil a proč se realizoval, proč se změnil v průběhu, proč nepřináší žádné výsledky,“ uvedl Ježek. Již dříve o tomto projektu řekl, že je to podvod na finanční prostředky EU.

Za roky 2004 až 2006 může Česko z ESF až do konce letoška vyčerpat celkem asi 457 milionů eur (nyní asi 11,43 miliardy korun). Do konce loňského prosince české projekty stihly získat asi pět miliard korun.