Kauza Český dům se vrací k Městskému soudu v Praze

Praha - Vrchní soud v Praze zrušil loňský verdikt městského soudu v kauze Český dům, ve které figuruje i bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba. Pražský městský soud, který Srbu a další dva dřívější zaměstnance ministerstva osvobodil, se tak případem bude muset zabývat znovu. Nevýhodným pronájmem lukrativního Českého domu v Moskvě měla být státu způsobena škoda přes 26 milionů korun. Všichni obvinění obžalobu od počátku popírají.

Srba podle spisu v rozporu s předpisy nenechal smlouvu, která byla uzavřena k 1. lednu 2001, projednat v kolegiu ministra. V současnosti si odpykává dvanáctiletý trest za přípravu vraždy novinářky. Obvinění z trestných činů zneužívání informací v obchodním styku a porušování povinností při správě cizího majetku čelí ještě Stanislav Brei a Miroslav Karel.

Pražský městský soud muže osvobodil loni v květnu s tím, že z žádných důkazů nevyplývá, že by obžalovaní chtěli český stát poškodit. Žalobce se ale proti verdiktu odvolal a Vrchní soud v Praze se nyní s jeho rozhodnutím ztotožnil.

Brei s Karlem podle obžaloby založili společnost Hotel Český dům v červenci roku 2000. Jako zaměstnanci ministerstva ale přitom nesměli působit v řídících orgánech soukromých firem. Společně pak měli připravit servisní smlouvu na úkor českého státu. Breiova firma, která provozovala hotel, byty, restauraci, autoservis a parkoviště, měla ministerstvu ročně odvádět nájemné 28 milionů korun. Podle žalobce to ale mělo být o 26 milionů korun víc.

O optimální sumu, jakou měl stát za pronájem získat, se vedly dlouhé spory. Prvoinstanční soud měl k dispozici sedm znaleckých posudků, které se ale navzájem popíraly. Obhajoba všech tří obviněných tvrdila, že výsledná suma musela vycházet z tržních poměrů, a ne z teoretických výpočtů soudních znalců.