V pátek se přižene silné sněžení a vítr

Praha - Česko v pátek zasáhne silné sněžení. Dvě hodiny po půlnoci začne sněžit v Čechách, od rána pak bude sněžit i na Moravě a ve Slezsku. Meteorologové varují také před silným jihozápadním větrem, který může na horách dosahovat rychlosti až 108 kilometrů za hodinu, což odpovídá síle vichřice. Ve vyšších polohách hrozí sněhové jazyky a závěje. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Od 2:00 do 15:00 platí varování před silným sněžením pro Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Olomoucký kraj a pro Vysočinu. Pro všechny tyto regiony s výjimkou Olomouckého a také pro Prahu a Středočeský kraj platí od 2:00 do 18:00 i výstraha před silným větrem. Od 6:00 do 22:00 bude silný vítr vát také ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Vítr má v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

V polohách nad 600 metrů se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Ráno a dopoledne bude sněžení v polohách pod 400 metrů nad mořem přecházet v déšť, ojediněle mrznoucí s tvorbou náledí. Na horách může místy napadnout okolo 20 centimetrů nového sněhu, na Šumavě až 40 centimetrů.

Meteorologové upozorňují řidiče, aby počítali s prodloužením doby jízdy a aby na silnice vyjížděli se zimními pneumatikami s dostatečnou výškou vzorku. Dále doporučují obyvatelům i návštěvníkům hor, aby dodržovali pokyny horské služby. Lidé mají zabezpečit lehčí věci proti větru a omezit pohyb poblíž vyšších budov a stromů.