Ochrana řidičů proti odpovědnosti za vysoké škody se zřejmě zvýší

Praha - Řidiči zřejmě budou mít větší ochranu proti odpovědnosti za vysoké škody při dopravních nehodách. Počítá s tím novela zákona o povinném ručení, kterou dnes schválil Senát. Norma současně počítá s tvrdším postupem proti majitelům nepojištěných aut, řekl senátorům ministr financí Miroslav Kalousek.

Vlastníci nebo provozovatelé nepojištěných aut by měli platit za každý den provozu takového vozidla příspěvek garančnímu fondu. Pokud takové auto způsobí nehodu, platí se škoda z garančního fondu. Jen v roce 2006 činily škody hrazené z tohoto fondu 1,8 miliardy korun.
   
Novela má také zvýšit například náhradu z garančního fondu v případech, kdy nehodu způsobí nezjištěné vozidlo s nezjištěným řidičem. Už nemá být vyloučeno právo na plnění za věcnou škodu v těch případech, kdy se ve stejné škodné události platí náhrada za způsobení škody na zdraví. K prokazování povinného ručení bude nově stačit pouze tzv. zelená karta.
   
Norma zvyšuje limit pro škody na věci nebo ušlém zisku ze současných 18 milionů korun na 35 milionů korun. Na tento limit bude možné dosáhnout až k 1. červnu 2012 kvůli tomu, aby se zabránilo prudkému nárůstu sazeb pojistného. Pojišťovny, z nichž řada má limit plnění vyšší než 18 milionů korun, neočekávají výrazný dopad na ceny pojištění.
   
„Vliv na sazby má především vývoj škod a ten tvoří například cena náhradních dílů a práce v servisech, výdaje spojené s léčením zraněných osob, zvyšující se příjmy obyvatelstva a mimo jiné i limit plnění. Proto je nyní předběžné hovořit o vlivu této úpravy na sazby,“ řekl již dříve mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.
   
Senát dnes schválil také novelu zákona o celní správě. Podle této novely bude moci Celní ředitelství v Českých Budějovicích vydávat nebo rušit osvědčení, které některým firmám dává statut tzv. oprávněného hospodářského subjektu. Tyto firmy pak mohou využívat úlevy ve vztahu k celním kontrolám, které se týkají bezpečnosti a zabezpečení. Mohou také využívat zjednodušené postupy stanovené v celních předpisech. Obě novely nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus.