Hovorka: Cítím se dál koaličním poslancem

Praha - Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka ve Studiu ČT24 ostře odmítl hlasy kritiků, kteří ho řadí mezi politické přeběhlíky: „Cítím se dál koaličním poslancem.“ Nedomnívá se, že by narušoval politickou spolupráci hlasováním, které se odlišuje od názoru koalice nebo strany na klíčové otázky. Situaci chápe jen jako spory o věcná témata, na která zatím nedostal uspokojivou odpověď. Těžko můžete někoho přesvědčit, aby hlasoval pro něco, co je špatné, dodává.

„Pokud nebudeme mít pro klíčové hlasování všechny hlasy v koalici, tak to může znamenat konec koalice,“ prohlásil na Hovorkovu adresu premiér Mirek Topolánek.

Jako jediný poslanec nepodpořil Hovorka loni vládní reformu veřejných financí. Tento týden se na rozdíl od zbytku koalice nepostavil proti návrhu sociálních demokratů na zrušení poplatků ve zdravotnictví. Opozice se svým návrhem přesto neuspěla. S pomocí Hovorky ale do dalších kol projednávání prosadila ČSSD spornou předlohu, kterou se snaží zabránit změnám v brněnské úrazové nemocnici.

Hovorka ale odmítá domněnky, že by jeho chování bylo namířené proti koalici. „Je třeba zaujmout jasný názor,“ vysvětluje, proč hlasoval často pro jiná řešení problému, než která navrhovala koalice. „Cítím se dál koaličním poslancem, ale chci jednat o věcných tématech, a jestliže je návrh špatný, je třeba věcné problémy řešit,“ shrnuje.