Vondra: Předsednictví EU bych vyhandloval s jinou zemí

Praha - Pro české předsednictví sedmadvacítky bych vybral jinou dobu než první půlku roku 2009, prohlásil na žofínském fóru na téma "České předsednictví v EU, stanovené priority a kroky k jejich naplnění" vicepremiér Alexander Vondra. Naše působení v čele unie podle něho ovlivní řada faktorů, kvůli nimž nebude možné v politické oblasti předvést "zázraky". Ve svém projevu se Vondra vyjádřil také k problematice radarové základny na našem území. Uvedl, že by mu nevadilo, kdyby radar v Česku monitorovali jeden nebo dva akreditovaní ruští důstojníci.

„Otevřeně říkám, že kdyby naše vláda měla možnost před pěti šesti lety, kdy se rozhodovalo pořadí předsednictví, to nějakým způsobem ovlivnit, tak já bych se osobně snažil to vyhandlovat s nějakou jinou zemí,“ prohlásil Vondra.

Obává se, že naše „velení“ ovlivní, že k němu dochází těsně před volbami do Evropského parlamentu, nebo to, že stále není jisté, zda bude platit nová reformní smlouva a její pravidla.

Během diskusí se Vondra vyjádřil také k plánovanému raketovému deštníku v Brdech. Pokud by na radarovou základnu dohlížel jeden nebo dva akreditovaní ruští důstojníci, je podle Vondry lepší, než kdyby se o radar zajímali neakreditovaní lidé bez souhlasu vlády. Spolupráce by ale musela fungovat podle jasně dojednaných podmínek.

Vydáno pod