Policie údajně nemá důkazy o uplácení senátora Novotného, případ odloží

Praha - Policie údajně nemá dostatek důkazů, které by potvrdily, že k pokusu uplatit senátora Josefa Novotného během prezidentské volby došlo. Informace zveřejnil server Aktualne.cz. Dva miliony korun za hlas pro Václava Klause mu nabídl nejmenovaný senátor za ODS, jiný mu i vyhrožoval, tvrdil Novotný v trestním oznámení. Vyšetřovat případ začala policie 13. února, nyní se ho ale údajně chystá odložit. Neexistuje ani zvukový záznam rozhovorů, ani svědectví o úplatku.

Policie se k informacím v tisku ale odmítá vyjadřovat. Vyšetřování prý stále pokračuje a do ukončení kauzy případ nebude komentovat. Nicméně mluvčí Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Pavla Kopecká na dotaz České televize popřela, že by se policisté chystali v nejbližších dnech vyšetřování z jakéhokoli důvodu ukončit.

Josef Novotný uvádí, že od doby, kdy se policie začala případem zabývat, se s vyšetřovateli setkal pouze jednou, přibližně před měsícem, aby analyzoval záběry televizních kamer. Ze senátorů, o nichž se spekulovalo v souvislosti s nabídkou úplatku, kontaktovali policisté pouze jednoho z nich - Vlastimila Sehnala.

Úplatkářská kauza senátora Novotného

Policie se začala kauzou zabývat 13. února na základě informací zveřejněných internetovým serverem Týden.cz. Senátor podal trestní oznámení pět dní poté. Zde prý sdělil všechny známé okolnosti, které měly nabídku provázet. Spis si poté vyžádali žalobci z Prahy 1, kteří věc dozorují.

Novotný prý nabídku dvou milionů korun za hlas pro Klause dostal v pátek 8. února při první prezidentské volbě. Kdo to ale byl, zatím tají. Prý se jedná o senátora ODS, prozradil také, že to je „člověk z Moravy“. Jméno řekl pouze protikorupčnímu útvaru. Spekuluje se o třech senátorech: Vítězslav Jonáš, Vlastimil Sehnal a Richard Svoboda. Všichni ale odmítají, že by se pokusili Novotného jakkoliv uplatit nebo na něj vyvíjeli nátlak.

ODS na Novotného podala trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizích práv. Vyšetřování senátora čeká také v souvislosti s Krajským soudem v Brně, který Novotný obvinil z pochybení při konkurzech. Předseda soudu zareagoval podáním trestního oznámení kvůli pomluvě.