Advokát Koženého zveřejnil na internetu plný text žaloby

Praha - Advokát bývalého prezidenta harvardských fondů Viktora Koženého Martin Korbař zveřejnil obžalobu, která jeho klienta viní z účasti na podvodech s celkovou škodou 16 miliard korun. Kožený, který žije na Bahamách a odmítá vydání k trestnímu stíhání do ČR, je společně se svým kolegou Borisem Vostrým od poloviny února před Městským soudem v Praze v nepřítomnosti souzen za podvod a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Plný text více než čtyřsetstránkové žaloby lze nalézt na webových stránkách.

Ke zveřejnění žaloby vyzval bývalý šéf harvardských fondů nejprve státního zástupce Jaromíra Jindřicha. Ten však jeho požadavek odmítl s tím, že k takovému kroku nemá oprávnění. Poté se Kožený obrátil na svého obhájce. 

Auditorské zprávy harvardských fondů a společností zatím Korbař ani předseda senátu Dušan Paška, který má případ na starosti, od Koženého nedostali. Podle bývalého šéfa fondů jsou však tyto dokumenty novým důkazem, který obžaloba vědomě zatajila. Minulý měsíc uvedl, že se pokusí soudu dodat veškeré auditorské zprávy i se zápisy z valných hromad, jednání představenstva a dozorčích rad i z kontrol ministerstev financí a privatizace.

„Auditorské zprávy zatím k dispozici nemám,“ řekl Korbař s tím, že se nyní nebude vyjadřovat k tomu, zda o nových důkazech se svým klientem jednal a zda je v budoucnu plánuje předložit soudu. Kožený však dříve uvedl, že účetnictví firmy je veřejný dokument, který má soud vzít na vědomí a prostudovat, i kdyby ho sám nepředložil. Podle něj má tyto materiály k dispozici i obžaloba.

Proces s Koženým a Vostrým začal v Praze 12. února. Obžalovaným hrozí až 12 let vězení. Oba jsou stíháni jako uprchlí. Kožený se zdržuje na Bahamách a Vostrý ve středoamerickém Belize.

Kožený veškerá obvinění popírá a své stíhání označuje za politicky motivované. Popud k němu podle něho dal bývalý sociálnědemokratický premiér Miloš Zeman. České úřady to kategoricky vylučují.

Soud se zabývá 110 obchody s cennými papíry, které Kožený a Vostrý uskutečnili v letech 1995 a 1996. Žalobce je viní z toho, že převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice a poškodili HPH, který pak skončil v likvidaci. Holding se k soudnímu jednání připojil jako poškozená strana. Po Koženém žádá náhradu škody ve výši devět miliard korun, po Vostrém kolem sedmi miliard.

Z Baham, kde žije přes deset let, se Kožený nemůže vzdálit, protože na něho vystavily Spojené státy mezinárodní zatykač. Před newyorským federálním soudem je obviněn z korupce při privatizaci ázerbájdžánského ropného průmyslu a z praní špinavých peněz. Bahamy, kde strávil téměř rok a půl ve vazbě, ho na základě rozhodnutí odvolacího soudu do USA nevydaly. Rozhodnutí tamějšího soudu ale nemusí být ještě konečné.

O jeho vydání žádá od roku 2005 také Česká republika, jednání v této věci ale zatím na Bahamách nezačala.