Sněmovna v prvním kole podpořila vládní návrh reformy policie

Praha - Poslanecká sněmovna dnes udělala první krok ke schválení vládního plánu reformy policie. Balík legislativních změn, které připravilo ministerstvo vnitra, mění územní členění policie, dává jí nové pravomoci a zároveň policejní sbor zbavuje některých povinností. Přináší také řadu změn pro řidiče a mění podobu Inspekce ministra vnitra, která kontroluje a vyšetřuje přestupky policistů.

Nyní se jimi budou zabývat sněmovní výbory. Proti vládnímu návrhu reformy policie se neúspěšně postavily opoziční ČSSD a KSČM. Výhrady ale měli i někteří koaliční poslanci. O definitivní podobě nových pravidel pro fungování policie se tak rozhodne až při dalším projednávání.

Novela zřizuje čtrnáct krajských policejních správ. V regionech, kde doposud chyběly, vzniknou sloučením okresních ředitelství policie. Vnější kontrolu policie by zajišťovala její inspekce, kterou by jmenovala vláda a na její činnost dohlížela zvláštní pětičlenná sněmovní komise. Dosud bylo jmenování vedení inspekce v rukách ministra vnitra. Opozice i zelení ale požadují zásadnější změny v inspekci, která vyšetřuje policisty.

Řada změn se týká dohledu policie na silniční provoz. Například při měření alkoholu v krvi by měla orientační dechová zkouška stejnou váhu jako odběr krve u lékaře. Policie by nově vyšetřovala jen dopravní nehody, u nichž by vznikla velká škoda. O přesné částce bude sněmovna ještě jednat. Uvažuje se o limitu 100 000 nebo dokonce 250 000 korun. Vládní návrh také umožňuje, aby soukromé firmy nejen měřily rychlost vozidel, ale i pořizovaly osobní údaje řidičů.

Policie by podle vládního návrhu již neměla doručovat úřední písemnosti a nemusela by v takové míře jako dosud asistovat soudním exekutorům. Policisté by také již nemuseli zajišťovat dohled na velkých sportovních akcích, postarat by se o něj měli pořadatelé.

Nově by naopak policie například mohla vypínat telekomunikační spojení v případě nebezpečí terorismu. Při pátrání by měli policisté přístup k údajům o telefonátech, použití platebních karet nebo o poskytnutí lékařské péče. Vstupovat by také mohli do všech živnostenských provozoven.