Zablokovaný ukradený mobil policie snadno vystopuje

Praha - Policie už od října umí přesně vystopovat ukradený mobilní telefon. Podmínkou je, aby si jeho skutečný majitel, tedy okradený člověk, nechal kromě SIM karty zablokovat právě i samotný přístroj.

Policisté jsou schopni najít ukradený mobil, pokud si ho jeho majitel nechá zablokovat. Policie tak chce radikálně snížit počet ukradených mobilů. Jen v Praze je hledají speciální složky v bazarech nebo zastavárnách téměř denně. Policie každý den zablokuje zhruba šedesátku mobilů, ať už ukradených nebo ztracených.
 
Během pěti měsíců, kdy systém funguje, policie vrátila do sítě téměř 700 přístrojů. Okradená například byla i Zuzana Vozková. Mobil jí zloději vzali v pražské kavárně, policie ho ale našla a vrátila jí ho. V telefonu však zůstaly cizí údaje. „Objevily se v něm cizí data jako fotografie a SMS, takže z toho usuzuji, že už mobil prodali,“ říká Zuzana Vozková.
 
Její ukradený telefon nejspíš skončil v bazaru nebo na internetu. Tam si ho někdo koupil. Paní Vozková ho ale nechala zablokovat. A policie tak mohla jednat. Mobil vyhledala a dalšímu majiteli ho sebrala i s údaji. 
 
„Pátráme po telefonním přístroji a nemáme ani možnost nebo právo vstupovat do toho telefonu, vracíme zase věc, která se hledala,“ vysvětluje cizí údaje ve vráceném mobilu mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.
 
Tím ale podle právníků policisti porušují zákon na ochranu osobních údajů. Postup by mohl poškodit toho, jehož osobní informace, jako například zprávy nebo fotografie, se dostanou spolu s mobilem zpět k původnímu majiteli.
 
Každý má přitom právo si své citlivé údaje vymazat. A policie by na to měla vždy upozornit. Jestli použitý mobil není náhodou na černé listině, se dá zjistit na stránkách ministerstva vnitra. Stačí vyplnit identifikační číslo přístroje, které je pod baterií. Některé bazary dokonce dají kupujícím záruku.
 
Česko je jednou ze tří Evropských zemí, kde se dá zablokovat samotný přístroj. Vedle Británie má podobný systém i Francie.

Vydáno pod