S vojákem padlým v Afghánistánu se přišli rozloučit vojáci i politici

Praha - Pohřeb Milana Štěrby, vojáka, který nedávno zahynul při útoku sebevražedného útočníka v Afghánistánu, proběhl dnes v obřadní síni strašnického krematoria. Obřad, na přání rodiny uzavřený pro veřejnost, byl doprovázen vojenskými poctami. Armáda Štěrbovu památku uctila nastoupením čestné jednotky a také přeletem vrtulníku a třemi čestnými salvami.

Smutečního ceremoniálu se účastnili i politici. V síni strašnického krematoria promluvili ministryně obrany Vlasta Parkanová, premiér Mirek Topolánek nebo předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček.

Vyprovodit na poslední cestu přijeli svého kolegu členové speciální jednotky, ve které Štěrba bojoval, a také vojáci z polské speciální jednotky. Náčelník Generálního štábu Vladimír Picek přislíbil, že armáda rodině padlého vojáka pomůže a podpoří ji.

Obětí sebevražedného atentátníka se Štěrba stal v jihoafghánské provincii Hílmand. Ministryně obrany Vlasta Parkanová ho in memoriam povýšila do hodnosti poručíka a udělila mu Záslužný kříž nejvyššího stupně.