Paroubek uvažuje o vyslovení nedůvěry přímo premiérovi Topolánkovi

Praha - Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek uvažuje o tom, že by se jeho strana ve sněmovně pokusila vyvolat hlasování o nedůvěře premiérovi Mirkovi Topolánkovi (ODS). Premiér je podle něj značně unavený a zasloužil by si vyměnit i za předpokladu, že by zůstala zachována současná vládní koalice. Paroubek tak reagoval na páteční konflikt mezi Topolánkem a představiteli odborů a zaměstnavatelů.

Ve sněmovně se už uskutečnilo několik hlasování o nedůvěře celé vládě, nikdy však poslanci nehlasovali o premiérovi. Jeho pád by znamenal i konec vlády, kterou si premiér sám vybírá.

Paroubek slovy o hlasování o důvěře premiérovi reagoval na páteční konflikt mezi Topolánkem a představiteli odborů a zaměstnavatelů. Topolánek je slovně napadl při začátku jednání tripartity, později se omluvil. Odboráři to ale považují za nedostatečné. Výstupem na jednání tripartity podle Paroubka předseda vlády demonstroval svou nekompetentnost.

Svoji ideu hodlá Paroubek konzultovat s vedením ČSSD a poslaneckým klubem. Myslí si, že technicky proveditelná by byla, i když se zatím nikdo o vyslovení nedůvěry premiérovi nepokusil.

Kromě ústavou vyžadovaného hlasování o důvěře vládě na počátku funkčního období zažily české kabinety i pět mimořádných hlasování Poslanecké sněmovny o vyslovení důvěry či nedůvěry. Všechna skončila pro vládu úspěšně. Naposled sněmovna hlasovala o nedůvěře vládě Mirka Topolánka v úterý 5. prosince. Kabinet, tak jako už několikrát v minulosti, opět „podrželi“ dva bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka. Socialistům navíc chyběl nemocný poslanec Petr Wolf. Nakonec tak návrh na vyslovení nedůvěry získal jen 97 hlasů.

K vyslovení nedůvěry je potřeba nadpoloviční většina všech poslanců (101 hlas), zatímco vláda získá důvěru, jestliže má podporu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.