Rychle jezdící řidiči ohrožují děti v Ktové na Semilsku

Turnov (Semilsko) - Ve vesnici Ktová v Českém ráji ohrožují bezohlední motoristé děti při cestě do školy. Na silnici I/35 z Jičína do Turnova naměřili turnovští městští policisté mezi 7:30 a 8:00 na povolené "čtyřicítce" 15 řidičům rychlost vyšší než 70 kilometrů za hodinu. Přikázanou rychlost překročilo během několikahodinové kontroly všech 60 kontrolovaných vozidel, uvedl velitel turnovské městské policie Luboš Trucka.

„Jedno auto jelo přes Ktovou rychlostí 105 kilometrů za hodinu a další rychlostí 98 kilometrů za hodinu. Radar jsme tam umístili v březnu, s obcí máme uzavřenou smlouvu,“ upozornil Trucka. Strážníci promíjeli na radaru rychlost 53 kilometrů, což ale motoristům nepomohlo. Každý z nich jel totiž rychleji.

Podle vedoucího dopravní policie na Semilsku Milana Čermáka se v minulosti staly v Ktové velmi vážné nehody. Velké nebezpečí číhá na řidiče hlavně v ostré, zrádné zatáčce. „Kdo do ní najede příliš rychle, dostane se do velkých problémů. Jet přes Ktovou kolem 100 kilometrů v hodině je nepřijatelné a takoví hazardéři si zaslouží přijít o řidičský průkaz,“ konstatoval Čermák.

Zanedlouho po turnovských strážnících měřili v Ktové rychlost i státní policisté a kontrola dopadla podobně špatně. „Kázeň řidičů se zlepšila v druhé polovině roku 2006 poté, co začal platit silniční zákon. Pak se ale motoristé přestali přísnějších trestů za přestupky bát,“ prohlásil Čermák.

Motoristům dopadeným na povolené „čtyřicítce“ s více než osmdesátikilometrovou rychlostí hrozí zákaz řízení na šest měsíců až jeden rok, pokuta 5.000 až 10.000 korun a připíše se jim pět trestných bodů. Kdo jel více než 60 kilometrů v hodině, dostane tři trestné body a pokutu od 2.500 do 5.000 korun. Za více než 40 kilometrů se uděluje pokuta 1.000 korun a dva trestné body.

Turnovská městská policie měří rychlost i ve městě. Třeba při únorových kontrolách na silnici I/35, v Sobotecké ulici a na dalších místech neprošlo kontrolami 85 řidičů. „Většina z nich jela na povolené “padesátce„ přes 80 kilometrů v hodině a situace se oproti loňskému roku ještě více zhoršila,“ uvedl Trucka. U benzinové pumpy na okraji Turnova směrem k Jičínu se jedno auto řítilo rychlostí 106 kilometrů za hodinu.

V Turnově funguje jeden pevný radar. Dokáže při překročení povolené rychlosti vyfotografovat automobil i s řidičem. Stojí v ulici 5. května poblíž nemocnice a doprava se tam zklidnila. Další radary se objeví v Turnově a v okolních obcích ještě letos.

Vydáno pod