Silnice na Červenohorské Sedlo bude na sedm měsíců uzavřena

Červenohorské Sedlo - Příštích sedm měsíců se řidiči nedostanou přes Červenohorské Sedlo na Jesenicku. Pokračovat tu budou opravy silnice z vrcholu směrem do Jeseníku. Lidé se odtud budou dostávat na Šumpersko přes padesátikilometrovou objížďku.

Díky uzavírce je turistická návštěvnost minimální. Ředitel hotelu na Červenohorském Sedle František Alexa poukazuje na to, že hotel už druhou sezónu nevydělává ani korunu, protože kvůli opravám silnice nemá v hotelu ani v restauraci žádné hosty. Na Sedle totiž v létě doslova končí silnice.
 
Podle Ředitelství silnic a dálnic je oprava cesty mezi Šumperkem a Jeseníkem nutná. Silnice je totiž úzká a její povrch je v havarijním stavu. V zimě ji navíc často blokovaly kamiony. Kvůli opravám teď musejí řidiči Červenohorské Sedlo objíždět po téměř padesátikilometrové objížďce. 
 
„Je to páteřní komunikace na Jesenicko. Pro obyvatele to znamená obrovské komplikace. Je omezena autobusová doprava a podnikatelům se zvyšují náklady dopravy zboží,“ vysvětluje komplikace jesenický starosta Petr Procházka (ods).
 
Silnice se bude rozšiřovat a upraví se točky a mosty. Opravy devítikilometrového úseku přijdou letos na 350 milionů korun. Ředitelství silnic a dálnic už silnici opravuje druhé léto, v zimě jsou práce kvůli lyžařům pokaždé zastaveny.
 
Silnice bude opět otevřena 1. listopadu, tedy před lyžařskou sezónou. Pokud Ředitelství silnic a dálnic získá v příštích dvou letech potřebné finance, opraví i úsek ze Sedla do Šumperku.