Jednání o Kosovu vláda odložila na neurčito, chce čas na diskusi

Praha - Diskusi o otázce Kosova na dnešní vládní schůzi ministři přerušili. Hlubší prostudování materiálu si podle nich žádá delší čas. Termín, kdy se k návrhu ministra zahraničí Schwarzenberga vrátí, kabinet neurčil. Vyšli tak vstříc předsednictvu KDU-ČSL, které se včera shodlo, že Kosovo je citlivou otázku, která vyžaduje delší diskusi.

Premiér Mirek Topolánek v Dobrém ránu řekl, že pokud budou lidovci proti uznání Kosova, vláda návrh odloží. Ani ODS podle něj nemá na uznání nezávislosti jednoznačný názor.

Premiér připomněl, že Česko má v Kosovu vojáky, což by při neuznání nezávislosti srbské provincie mohlo znamenat, že z našich vojáků by se s trochou nadsázky stala okupační armáda. V takovém případě by se česká armáda podle Topolánka nepodílela na činnosti řídícího výboru, který řídí operaci KFOR a který by měl v budoucnu koordinovat operace OSN a jednotek KFOR.

Premiér není toho názoru, že by vládní strany zastávaly striktně odlišná stanoviska v případě Kosova. Jde zejména o konstruktivní diskusi a česká vláda se bude podle něj snažit, aby rozhodla ve prospěch občanů republiky. „Já sám se domnívám, že je nutné Kosovo uznat,“ dodal Topolánek s tím, že největší problém s tím bude mít pravděpodobně Albánie, která usiluje o vstup do NATO a nemá zájem na destabilizaci celého regionu.