Zveřejnění drastických snímků mrtvých může média přijít na statisíce korun

Brno - Nejvyšší soud označil zveřejnění drastických fotografií a záběrů lidí zemřelých například při dopravních nehodách za zcela neopodstatněné a zdůraznil význam piety k mrtvým a ohleduplnost k pozůstalým. Média tak mohou čekat až statisícové postihy. Verdikt vzešel z případu kolem bulvárního deníku Šíp, který v roce 2006 otiskl na titulní straně snímek těla mladíka, jenž uhořel při dopravní nehodě. Jeho rodiče se obrátili k soudu a požadovali finanční náhradu nemajetkové újmy spočívající v zásahu do soukromí. Vrchní soud v Praze jim nevyhověl, NS ale jeho rozhodnutí zrušil.

„Je zřejmé, že přes smrt fyzické osoby dále přetrvávají rodinná pouta ve formě piety, respektive kultu, přičemž jejich význam je nepopiratelný,“ uvedl v rozhodnutí senát s předsedou Pavlem Pavlíkem. Necitlivé zveřejnění podobných snímků podle soudců zasahuje do práva na pietu, a tím i do soukromí rodičů, kteří pak mohou žádat omluvu či náhradu podle občanského zákoníku.

Šíp fotografie zveřejnil jak na internetu, tak v tištěném vydání. Rodiče požadovali omluvu a náhradu milion korun pro každého z nich. Případem se jako první zabýval Krajský soud v Českých Budějovicích. Přiznal každému nárok na 100 tisíc korun, které měl vyplatit vydavatel Šípu, společnost Vltava-Labe-Press. Vrchní soud však v odvolacím řízení rozhodnutí zrušil a nároky rodičů zcela zamítl. Jejich újma je prý pouze subjektivní.

Právní závěry pražských soudců jsou podle NS nesprávné, případem se proto budou muset zabývat znovu. Jsou přitom vázáni názorem Nejvyššího soudu, připomněl Pavlík.