Vláda chce snížit počet mrtvých na silnicích

Praha - Jen v letošním roce už na českých silnicích zahynulo téměř 900 lidí. K této hodnotě se přitom loni statistiky dostaly až v půlce prosince. To přimělo vládu k vypracování nové dopravně-bezpečnostní koncepce. Jde o dosud utajovaný materiál, přesto se zpravodajům České televize podařilo zjistit, co obsahuje.

Koncepci zadal premiér Mirek Topolánek. Mluvit o ní nechce, pouze napsal, že o termínu prezentace rozhoduje on, ne Česká televize. Podle informací ČT bude součástí koncepce například změna systému práce dopravní policie. Především by jí mělo ubýt kancelářské práce. „V tuto chvíli dopravní policie dělá spoustu zbytečné agendy, která brání tomu, aby byli tam, kde mají být, na přechodech, u školek, škol, na rizikových místech, na křižovatkách,“ říká ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Další novinkou má být zřízení speciální policejní skupiny, která se má dlouhodobě soustřeďovat na kamiony ve špatném technickém stavu a na ty jejich řidiče, kteří nedodržují předepsané přestávky.

Změny čekají také organizaci BESIP zaměřenou na prevenci. Rozpočet BESIPu se má od příštího roku zvýšit ze 70 na 150 miliónů korun. „Chceme představit nové pojetí kampaní, kdy chceme jít více na krev, ukazovat drastické záběry z dopravních nehod, protože to podle psychologů má svůj význam,“ přiblížil záměr Ministerstva dopravy jeho mluvčí Karel Hanzelka. „Naše televizní šoty byly sice možná humorné, ale nikdo si z toho neodnesl, že bude poutat děti a používat autosedačky,“ dodává ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS).

Více peněz půjde také na opravy a stavbu silnic. „Chceme dát navíc miliardu krajům na údržbu silnic druhých a třetích tříd,“ podotýká Řebíček. Navíc podle Hanzelky také Státní fond dopravní infrastruktury navyšuje pro příští rok na 120 milionů prostředky určené ke zvýšení bezpečnosti na pozemních komunikacích.

Podle informací ČT teď mají úředníci Ministerstva vnitra, Ministerstva dopravy a policejního prezidia za úkol v několika následujících dnech vypracovat podklady pro budoucí koncepci bezpečnosti českých silnic. K prvnímu společnému jednání by se měli sejit pravděpodobně na úřadu vlády příští týden.